Zde může být vaše reklama.

Arcibiskup Graubner předá osobnostem veřejného života Betlémské světlo

Arcibiskup Graubner předá osobnostem veřejného života Betlémské světlo

13. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Betlémské světlo, symbol míru a naděje, připutuje do Olomouce v sobotu 17. prosince 2016. V neděli jej pak při slavnostní bohoslužbě předá arcibiskup Jan Graubner osobnostem veřejného života. Lidé si pro plamínek z Betléma mohou přijít do některého z olomouckých kostelů, distribuce bude probíhat i na mnoha dalších místech olomoucké arcidiecéze.

Betlémské světlo, symbol míru a naděje, do naší země tradičně putuje z Vídně, kde jej převzaly skautské delegace z celé Evropy při ekumenické bohoslužbě 10. prosince od rakouských skautů.

Na území olomoucké arcidiecéze bude distribuováno v sobotu 17. prosince celkem sedmnácti vlaky, a to jak na tazích hlavních, jako je např. trať Brno – Přerov – Bohumín nebo Břeclav – Přerov – Olomouc – Zábřeh, tak na tratích regionálních, např. z Olomouce do Šternberka, Uničova a Šumperka, v trojúhelníku Olomouc, Prostějov a Senice na Hané či z Uherského Hradiště přes Bojkovice do Bylnice.

Prvním místem olomoucké arcidiecéze, kam se Betlémské světlo dostane, bude v 7.37 hodin Vyškov, stejný vlak zastaví také v Kojetíně, Přerově a Hranicích. Jih arcidiecéze se Betlémského světla dočká nejdříve v 8.36 v Kyjově, odkud vlak pokračuje na Bzenec, Veselí nad Moravou a Uherské Hradiště. Do Vsetína přijede vlak jedoucí z Hranic přes Valašské Meziříčí v 9.42 hodin a do nejzápadnější části arcidiecéze, do Svitav, bude Betlémské světlo přivezeno v 9.57 hodin. Do Hulína na Kroměřížsku přiveze pak Betlémské světlo spěšný vlak z Brna v 10.22 hodin, o devět minut dříve zastaví tentýž spoj i v Otrokovicích.

Na sobotní rozvoz navazuje tradiční předávání Betlémského světla osobnostem veřejného života. V neděli 20. prosince skauti přinesou Betlémské světlo do olomoucké katedrály sv. Václava, kde jej při slavnostní mši svaté v 10.00 předají arcibiskupu Janu Graubnerovi, od nějž ho spolu s vánočním poselstvím přijmou představitelé veřejného života.

Tradice Betlémského světla vznikla v Rakousku. Úplně poprvé plamínek přicestoval z Betléma v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo až po pádu totality, kdy v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Podrobný rozpis všech vlakových spojů i další informace o Betlémském světle jsou k dispozici na stránkách www.betlemskesvetlo.cz.

-age-

Další články