Zde může být vaše reklama.

Olomouc nechala nasvítit hejčínský kostel. Jak se vám líbí?

Olomouc nechala nasvítit hejčínský kostel. Jak se vám líbí?

20. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Další olomoucká památka získala po setmění jedinečnou atmosféru. Chrám Cyrila a Metoděje v Hejčíně, s dominantní pětašedesát metrů vysokou věží, dostal slavnostní nasvětlení.

Nasvícení památky v Hejčíně, která je postavena ve stylu neoklasicizující moderny, má zdůraznit dominantní postavení chrámu v této části Olomouce a dát vyniknout jeho vyvážené moderní architektuře. Do slavnostního nasvětlení chrámu město investovalo částku 164 tisíc korun.

U světelné zkoušky, která výsledné podobě nasvícení kostela předcházela, nechyběli zástupci památkářů, příslušné komise městské části, správce farnosti ani obyvatelé domů v blízkosti kostela. „Vážím si toho, že se podařilo dosáhnout shody mezi všemi zúčastněnými. Díky všem, kteří k tomu svým dílem přispěli,“ ocenil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Kostel Cyrila a Metoděje v Hejčíně byl postaven podle projektu architekta a stavitele Josefa Šálka ve stylu neoklasicizující moderny. Jednoduchý exteriér chrámu kontrastuje s bohatou výzdobou uvnitř. Výstavba kostela započala v roce 1929 a dokončena byla v roce 1932. V kryptě chrámu je umístěna hrobka arcibiskupa Prečana.

-age-

Další články