Zde může být vaše reklama.

Loutkáři odehráli v Čechách pod Kosířem premiéru nové hry

Loutkáři odehráli v Čechách pod Kosířem premiéru nové hry

28. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Sobotní odpoledne patřilo v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku dětskému dni. V rámci něj odehrál premiéru nové divadelní hry Kouzelná mošna také prostějovský loutkářský soubor Starost.

Prosluněný park u klasicistního zámku v Čechách pod Kosířem byl v sobotu krátce po poledni dějištem premiéry nové divadelní hry z dílny prostějovského Loutkového divadla Starost. Pohádka Kouzelná Mošna, kterou na motivity Boženy Němcové napsal člen loutkářů Pavel Moš, vypráví příběh o mladém statečném vojákovi, který se po bitvách s Turky vrací domů. Ustele si v čertově mlýně, a místo aby se příchozích ďáblů zalekl, s nimi vede otevřený boj, ve kterém zvítězí – za to, že voják Michal čerty pustí pryč, od nich dostal kouzelnou mošnu. Ta umožňuje získat libovolnou věc, na kterou Michal ukáže. Na jarmarku se pustí do debaty s lakotnou selkou a chudý stařeček mu ukáže cestu, jak mošnu využít v zájmu společnosti. Michal se nechá u selky zaměstnat a rázem si s pomocí kouzelné mošny vezme odměnu za práci, kterou mu ona upírá.

reklama poutak

„Je to klasická pohádka na klasické motivy, je to pro děti od pěti tak do dvanácti let, není to ani pro ty úplně prťavé ani pro puberťáky,“ charakterizoval inscenaci její režisér Zbyněk Melka, dlouholetý prostějovský ochotník a někdejší jevištní technik prostějovského divadla.

„Režijní práce byla zajímavá, náročná a malinko nezvyklá, protože jsem já jako režisér divadelní představení pro tyto malé diváky ještě nedělal. Dospěláky víc odhadnu – poznám, co se bude a nebude líbit. Tam jsem si jistější v kramflecích, vím, co si ten dopělý divák přeje vidět. U těch dětí je to nevyzpytatelné, tam se musí více hledat,“ popsal tvůrčí činnost Melka.

Kromě něj ve hře vystupuje zhruba desetičlenný ansámbl prostějovského loutkářského souboru Starost, který na divadelní scéně působí od roku 1986.

 

Jakub Čech

Další články