Zde může být vaše reklama.

Umělci Moravského divadla jsou v nominacích na Ceny Thálie 2016

Umělci Moravského divadla jsou v nominacích na Ceny Thálie 2016

09. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Herecká asociace vyhlásila nominace na Ceny Thálie 2016. Velkou šanci na zisk skleněné sošky má mimo jiné první sólistka baletu Moravského divadla Olomouc Yui Kyotani.

Za ztvárnění postavy Kitri v inscenaci Minkusova baletu Don Quijote je v užší nominaci. Do širší nominace se pak probojovali sólisté opery a operety Moravského divadla Ondřej Koplík a Martin Štolba – první za ztvárnění Vévody z Mantovy v inscenaci Verdiho opery Rigoletto, druhý za výkon v roli ptáčníka Papagena v inscenaci Mozartovy opery Kouzelná flétna. Sólista opery a operety Moravského divadla David Szendiuch získal užší nominaci za roli Attily, kterou jako host ztvárnil v inscenaci Slezského divadla Opava.

Yui Kyotani je na prestižní ocenění nominovaná již potřetí
Po dvou širších nominacích (v roce 2013 za ztvárnění Odetty/Odilie v inscenaci Labutí jezero a vloni za roli Marguerite Gautier v inscenaci Dáma s kaméliemi) se nyní dostala do užší nominace mezi tři finalistky „Z nominace jsem byla překvapená, nemohla jsem tomu uvěřit. Moc děkuji režisérce a choreografce Haně Vláčilové. Role Kitri je pro mě splněným přáním. Snila jsem o ní už v době, kdy jsem teprve uvažovala o kariéře profesionální baletky. Teď se mi sen konečně splnil. Nominace si velmi vážím, je to pro mě motivace do další práce,“ shrnula Kyotani. Inscenace Don Quijote v choreografii a režii Hany Vláčilové měla v Olomouci premiéru v listopadu loňského roku.

David Szendiuch získal nominaci již v roce 2007
Sólista opery a operety Moravského divadla David Szendiuch    získal v roce 2007 širší nominaci na Cenu Thálie – právě za roli Attily v inscenaci Moravského divadla. Po deseti letech se za výkon v téže roli (Verdiho operu tentokrát nastudovalo Slezské divadlo Opava) dostal mezi finálovou trojici. „Určitě mě to příjemně překvapilo a jsem potěšený. Attila je náročná role, se kterou jsem se znovu setkal s odstupem deseti let. Věděl jsem už, co mě čeká, navíc jsem za tu dobu získal další výrazné pěvecké zkušenosti. Návrat k Attilovi tak byl o něco snazší. Jsem rád, že jsem porotu v této obtížné titulní roli zaujal,“ sdělil Szendiuch, který má na kontě i širší nominaci z roku 2013, a to za roli Jindřicha VIII. v inscenaci Anna Bolena (Národní divadlo moravskoslezské).

Ondřej Koplík: Třetí nominace v řadě
Pro sólistu opery a operety Moravského divadla Ondřeje Koplíka jde už o třetí nominaci v řadě. Předloni byl do širší nominace zařazený za roli Ferranda, kterou jako host ztvárnil v opavské inscenaci Cosi fan tutte. Vloni zaujal porotu coby hrabě Almaviva v inscenaci Lazebník sevillský a probojoval se do užší nominace. Inscenace Rigoletto v režii Andrey Hlinkové měla v Moravském divadle Olomouc premiéru v lednu 2016. Koplík ztvárnil postavu Vévody z Mantovy. „Nominace si nesmírně vážím. Mám radost, že si v množství operních inscenací a skvělých zpěváků v naší republice porota všimne i Koplíka v Olomouci. Navíc je to už moje třetí nominace za poslední tři roky, tak si o sobě pomalu začínám myslet, že to nedělám úplně špatně,“ řekl s úsměvem Koplík a dodal, že nominace je pro něj určitě ohromným povzbuzením a motivací k další práci.
Martin Štolba je nominován poprvé
Nováčkem mezi nominovanými je sólista olomoucké opery a operety Martin Štolba. S rolí ptáčníka Papagena se setkal vůbec poprvé – a hned dokázal zaujmout odbornou porotu. „Nominace je pro mě nesmírnou ctí a mám obrovskou radost za všechny, kdo se na inscenaci Flétny podíleli. Každé představení je především týmová práce a díky skvělým tvůrčím podmínkám, citlivému hudebnímu nastudování a svěžímu režijnímu pojetí se olomoucká Kouzelná flétna mně, a doufám, že i mým kolegům, hraje s neuvěřitelnou lehkostí. Jsem osobně velice rád, že jsem získal nominaci právě za Papagena, a zároveň je tohle ocenění pro mě obrovská zpětná vazba k mému pojetí role,“ uvedl Štolba. Inscenace Mozartovy Kouzelné flétny v režii Romana Vencla a Michaely Doleželové měla v Olomouci premiéru v červnu 2016.

25. března se rozhodne
Užší nominaci na Cenu Thálie 2016 má také bývalá sólistka opery a operety Moravského divadla Barbora Polášková, která v Olomouci nadále vystupuje jako host. Nominaci získala za ztvárnění Carmen v inscenaci Slezského divadla Opava. V červnu 2010 v této roli debutovala v inscenaci Moravského divadla.  Jak to celé dopadne a zda se Yui Kyotani podaří nominaci proměnit v zisk sošky Thálie, se dozvíme 25. března. V pražském Národním divadle udělí pořádající Herecká asociace celkem patnáct ocenění.
David Kresta

Další články