Zde může být vaše reklama.

Anthropoid: film o hrdinství vstoupil do českých kin

Anthropoid: film o hrdinství vstoupil do českých kin

29. 09. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Koprodukční snímek Anthropoid, který popisuje přípravu a provedení atentátu na Reinharda Heydricha během 2. světové války, vstoupil do českých kin. Slavnostní premiéra se konala v úterý 27. září. Premiéru filmu, který podpořilo Ministerstvo obrany a na kterém spolupracovali také odborníci z VHÚ, uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Dvě hodiny trvající snímek Anthropoid začíná seskokem parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše na území protektorátu, první část snímku popisuje přípravu atentátu a spolupráci s domácím odbojem. Provedení atentátu je umístěno do poloviny snímku, v té druhé sledujeme snahu o únik vojáků a jejich pronásledování. Rozměrný závěr filmu detailně líčí boj sedmi parašutistů s německou přesilou v cyrilometodějském chrámu v pražské Resslově ulici. Snímek se vyznačuje přesvědčivým vykreslením dobové atmosféry, věrohodně evokuje období čtyřicátých let a okupace. Přispívá k tomu i barevné ladění do nekřiklavých, subtilnějších tónů. Vedle profesionální režie a dynamického střihu jsou silnou stránkou filmu také jeho herci. Cillian Murphy a Jamie Dornan jako Gabčík s Kubišem působí civilně, zároveň si ale ponechali potřebnou míru filmové hrdinskosti. Velmi dobře vyznívá postava Jana Zelenky-Hajského v podání známého britského herce Toby Jonese. Z české strany jim rovnocenně pomáhají Alena Mihulová a Aňa Geislerová jako přítelkyně obou parašutistů.

hvrek

Snímek měl světovou premiéru na letošním karlovarském filmovém festivalu na začátku července, poté vstoupil do amerických kin a také do britských. Recenzenti ze zahraničí hodnotí film jako velice zajímavý, dramatický a napínavý, zároveň jako snímek akcentující historickou pravdu a nesnažící se o upravování skutečnosti v zájmu co největší divácké efektnosti.

Další články