Zde může být vaše reklama.

Festival Jeden svět vybídne od 27. března ke spolupráci

Festival Jeden svět vybídne od 27. března ke spolupráci

18. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Inspirativní lidsko-právní festival dokumentárních filmů Jeden svět Olomouc letos oslaví osmnáctiny. V týdnu od 27. března do 1. dubna pozve diváky na projekce, jejichž hlavním tématem je Umění spolupráce. Bohatý program v prostorách kina Metropol a Muzea umění - Divadla hudby začíná už za dva týdny!

Sedmnáct snímků olomouckého Jednoho světa ukáže spolupráci v mnoha jejích podobách. Ať už půjde o soužití domorodého kmene a většinové společnosti, jednání o ukončení občanské války nebo o život v sanatoriu pro pacienty s Alzheimerovou nemocí.

Spolupráce je častokrát složitá, kontroverzní a zdánlivě nemyslitelná. Zároveň však naprosto nezbytná a mnohdy stojí velké úsilí se k ní dobrat. Podle Zuzany Marešové, jedné z hlavních koordinátorek festivalu Jeden svět Olomouc, touto schopností ale neoplývá každý. „Je to dovednost, již musíme pěstovat a neustále se v ní zdokonalovat, a to platí jak na úrovni jednotlivců, tak i skupin, národů a států, na lokální i globální rovině,“ vysvětluje.

O Goliášovi, Minecraftu i nelegální hudbě

Festival zahájí v kině Metropol snímek Škádlení Goliáše o egyptském lékaři, který po arabském jaru prorazí v televizi se satirickou talk show. Po nekončících výhružkách je však donucen odejít do exilu. Součástí projekcí bude debata s hosty a ani toto promítání nebude výjimkou, těšit se můžete například na studentku arabistiky na Karlově Univerzitě Bc. Adélu Provazníkovou.

Pozoruhodné téma nabídne dokument Rozehraj své město, kde počítačová hra Minecraft poslouží k městskému plánování a zapojení veřejnosti do rekultivace části města. Další z nabídky Kina Metropol je snímek Íránský rave o dvojici DJů, jejichž tvorbu znesnadňují a cenzurují íránské úřady. Po vydání ilegálního CD však oba dostanou pozvánku na švýcarský techno festival a s ní přichází i těžké rozhodování, zda emigrovat a opustit tak rodný Írán nadobro.

Jeden svět pro všechny

Festival se každoročně snaží zpřístupnit promítání filmů co nejširší veřejnosti. Podle Zuzany Marešové jde především o zajištění bezbariérových přístupů na promítací místa, speciální projekce pro seniory nebo třeba školní promítání určená studentům. Zcela novým počinem jsou ale vybrané filmy opatřené titulky pro neslyšící. „Z této letošní novinky máme velkou radost, protože jsme zase o krůček blíž k tomu být festivalem, který je opravdu pro všechny, tedy tím opravdovým Jedním světem. Věříme, že právo na kulturu a kulturní život patří mezi základní lidská práva,“ dodává hlavní koordinátorka.

Titulky pro neslyšící budou k dispozici u filmu Dobrý pošťák, který vypráví o neshodách obyvatel vesničky v turecko-bulharském pohraničí ohledně osudu uprchlíků, a u Normálního autistického filmu, oceněného přednedávnem Českým lvem za nejlepší dokument.

Seniorská projekce v Muzeu umění – Divadle hudby letos nabídne motivující dokument Život začíná po stovce o Švédce Dagny, která překročila práh sta let a navštívila mnoho pohřbů svých přátel a známých. Rozhodně se z toho ale nehroutí, právě naopak. Naučila se pracovat s počítačem a dnes je z ní slavná blogerka. Kromě dalších zajímavých projekcí uvede Divadlo hudby také film Blanche nebude sedět v koutě. Snímek lze chápat jako snahu o zboření předsudků pacientech s Alzheimerovou chorobou. Geriatrické centrum se může zdát jako místo plné beznaděje, ovšem jen do chvíle, kdy v něm začne působit tanečník a choreograf v jedné osobě.

Kavárna ve tmě nebo udržitelné město

Už týden před samotnými projekcemi mají zájemci možnost navštívit doprovodný program festivalu. Na středu 22. března připravil spolek Udržitelný Palacký v Té & Café Kratochvíle procházku udržitelným městem v rámci workshopu 3D – Dérive, Discover, Develop. V restauraci Fontána Olomouc v pátek 24. března si návštěvníci zkusí vychutnat kávu a zároveň poznat a pochopit pocity nevidomého, které navodí Kavárna ve tmě. Festivalový týden zahájí kromě projekcí také skupina Flash the Readies na koncertě v Jazz Tibet Clubu a ve středu 29. března na tomtéž místě vystoupí kapela Cold Cold Nights. Milovníci fotografií zamíří na Konvikt na výstavu s názvem Krajiny a Arménský deník Aleše Mynáře.

-age-

Další články