Zde může být vaše reklama.

„Hledači filmových lokací“ pátrali v Jeseníkách

„Hledači filmových lokací“ pátrali v Jeseníkách

19. 11. 2015 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Jeseníky si získávají u filmařů stále lepší pověst, a že ne náhodou se přijeli přesvědčit na začátku listopadu lokační manažeři, producenti a zástupci Czech Film Commission – národní filmové kanceláře, která v zahraničí propaguje Českou republiku a její regiony jako atraktivní místo pro natáčení.

Po nejvyšších moravských horách provázeli návštěvu zástupci Jeseníky Film Office, regionální filmové kanceláře, která během uplynulého roku pomohla na svět filmům Krásno nebo Díra u Hanušovic a loni také získala prestižní cenu Film Friendly Region za nejvstřícnější region vůči filmařům.

„Za dva dny jsme navštívili spoustu míst, památek a objektů. Například Ruční papírnu ve Velkých Losinách, tamní renesanční zámek, dále kostel a hrobku Kleinů v Sobotíně či zámek v Bludově, po kterém nás doprovázela osobně paní hraběnka Mornstein Zierotin,“ popisuje dvoudenní trip manažerka Jeseníky Film Office Lenka Dusová.

Filmaři a zástupci Czech Film Commission nemohli při brouzdání po Jeseníkách samozřejmě vynechat PVE Dlouhé stráně nebo světoznámou likérku v Domašově a na závěr si prošli také město Šumperk, jehož architektura je podle Lenky Dusové doslova nadchla.

„Lokační manažeři i producenti byli z Jeseníků opravdu nadšení, takže jsme se hned domluvili na další návštěvu, která bude zaměřena na přírodu Jeseníků a na zaniklé obce v bývalých Sudetech,“ dodala manažerka Jeseníky Film Office.

„Každoročně pořádáme pro české filmaře aspoň jednu nebo dvě takovéto location tour, tj. výpravy za méně známými ale o to zajímavějšími lokacemi v regionech,“ uvedla Ludmila Claussová, vedoucí Czech Film Commission. „Ve spolupráci s regiony tak nabízíme příležitost lokačním manažerům, filmovým architektům, producentům, režisérům, scénáristům a dalším filmovým profesionálům, kteří neustále hledají nejen zajímavé lokace, ale také jejich příběhy,“ dodala.

Že přesně tento cíl návštěva Jeseníků splnila, nadšeně potvrdila i jedna z účastnic location tour, výkonná producentka Pavlína Žipková ze společnosti Bionaut Films: „Děkuji za představení krásného a podnětného kraje. Povědomí o tom, že v něm žijí lidé filmovému byznysu naklonění, zkrátka a dobře film friendly, je půl úspěchu.“

Nejen podle ní, ale i dle vyjádření ostatních zúčastněných, leží v Jeseníkách skryta také řada zajímavých námětů. „Příběh třeba z dob čarodějnických procesů, osud Alžběty z Velkých Losin nebo příběh spjatý a zasazený do elektrárny Dlouhé Stráně, to by určitě stálo za zfilmování. Lokace by hrály takovou roli, že by byl příběh nepřenositelný do jiného prostředí a z většiny by se musel točit právě tam, kde se odehrává. Přesně to by si Jeseníky zasloužily,“ míní Žipková.

-age-

Další články