Zde může být vaše reklama.

Letní kino Prostoru Prostějov: Na kometě

Letní kino Prostoru Prostějov: Na kometě

09. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Již tuto sobotu 11. srpna se od 21:15 v areálu čechovické sokolovny uskuteční letošní druhé promítání letního kina spolku Prostor Prostějov.

Náš potulný kinematograf se vždy na jeden den snaží oživit nějaké pozapomenuté či nečekané místa a upozornit tak na potenciál městského veřejného prostoru, který dle našeho mínění v Prostějově není zdaleka tak živoucí, jako by mohl být. Proto jsme v polovině července oživili s legendárním Kouřem Tomáše Vorla jinak trochu zasmušilý „Ruďák“.

Nyní se po roce vracíme na „místo činu“, kde se odehrálo naše vůbec první promítání, tentokrát s filmem Na kometě od dost možná nejvlivnějšího českého režiséra Karla Zemana. Jeho filmy, plné kouzel, důvtipu a dětské fantazie inspirovaly zvučná jména současné světové kinematografie jako je Tim Burton, Steven Spielberg, Terry Gilliam či George Lucas, Zemanovy filmy byly ve své době naprostým zjevením, uváděly se po celém světě a získávaly ceny na světových výstavách, a to i přesto, že se v nich nemluvilo anglicky a pocházely z jedné maličké země, zatemněné navíc železnou oponou. Karel Zeman si vytvořil osobitý styl, který kombinuje mnoho různých složek ke stvoření dokonalého filmového kouzla a ve svých filmech tvořil unikátní světy – ne počítačově hyperrealistické, ale živící naši fantazii.

Film Na kometě navazuje na všechny jeho předchozí filmy. Opět si bere za předlohu knihu snad nejznámějšího autora vědeckofantastické literatury Julesa Verna. Avšak jakoby bylo cítit, že půjde o poslední film, ve kterém bude Zeman kombinovat hranou a animovanou tvorbu. Proto ho chce mít co nejvypiplanější. Zeman byl proslulý perfekcionista, avšak v tomto filmu jako by mělo být všechno – i cesta do vesmíru, i dinosauři, i vojáci i námořníci. Jakoby měl být nejreprezentativnějším filmem, který kdy vytvořil. A to i přesto, že vznikal v obtížných podmínkách a v obtížné době roku 68. Ale v takto vypjaté situaci se však Karlovi Zemanovi aktuální politická situace do filmu nevmísila – film Na kometě je totiž o lidech, o tom, jací jsou malicherní, morálně vratcí, ale stejně tak i lidsky nejistí. Svět filmu Na kometě ale není smutný, naopak je velmi humorný, groteskní, karikaturní a lidský – protože záhy zjistíme, že se smějeme sami sobě.

Budeme tedy rádi, když se v sobotu společně setkáme na promítání! Film je vhodný pro všechny generace návštěvníků, židličky k sezení budou zajištěny. Po dobu promítání bude rovněž otevřen kiosek s menším občerstvením. Vstupné na promítání je dobrovolné.

Poslední letošní štací našeho letního kina bude za 14 dní arboretum Spolku za staré Vrahovice. Promítat se bude jeden známý český film, humorný i trošku děsivý,  s botanickou tematikou. Schválně si tipněte, který film to je!

FB událost akce najdete zde.

plakat A3

 

-age-

Další články