Zde může být vaše reklama.

Kabát v Olomouci: VŘSR na olomouckém zimáku, nožem, anebo sekerou

Kabát v Olomouci: VŘSR na olomouckém zimáku, nožem, anebo sekerou

08. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Symbolicky 7. listopadu večer se Zimním stadionem v Olomouci rozezněl výstřel jako z Aurory a za frenetického jásotu vyprodaného stadionu se na středovém pódiu objevila skupina Kabát. Naposledy vystoupili Kabáti v Olomouci v roce 2015, kdy koncertem na atletickém stadionu dali vcelku nechtěně velkolepé finále ingnorovaným Svátkům písní.

videoprojektory web

„Poprat se s výtečnou akustikou některých hal je také výzva a „radost“, ale děláme, co se dá. Někde odmítli sundat plexi, a tam už je každá rada drahá. Je to boj, a my to nevzdáme. Stojíme o to, abychom jeli co nejblíže k Vám. Neřešíme striktně ekonomická a technická kritéria hal, ale chceme odehrát co nejvíce koncertů, a to nás baví. Proto to děláme… Chceme hrát, a chceme si to užít! A to se přesně děje, a my Vám touto cestou moc děkujeme za skvělou atmosféru, kterou na koncertech vytváříte,” uvedla skupina Kabát na svém webu k právě probíhajícímu Turné, na kterém byla Olomouc už dvanáctou zastávkou.

Moderní historie Kabátu se datuje rokem 2003. Tehdy kapelavyrazila na dlouho očekávané „Tour 2003“, které bylo předzvěstí vycházejícího alba „DOLE V DOLE“. Kapela poprvé vyprodala všechny zimní stadiony, kde toto turné uvedla, vč. holešovické haly.
To byl onen „zlomový bod“ v historii kapely. Toto turné se stalo na dlouhou dobu nejúspěšnějším turné v novodobých dějinách samostatné České Republiky. Byla to vyprodaná všechna krajská města, a před tím to nikdo nedokázal! Tuto metu v budoucnu Kabát posouval a posouvá dál. Již turné Corrida navštívilo téměř 200 000 lidí, a na Vypich II přišlo více jak 75 000 diváků, což je opět primát mezi českými interprety všech dob. Budeme-li se držet faktů, a ignorovat PR některých interpretů.
Nejúspěšnějším nosičem Kabátu je bezpochyby „Suma Sumárum“, kterého se prodalo neuvěřitelných více jak 160 000 ks nosičů. V žebříčku prodeje hudebních nosičů (vyhlašuje IFPI ČR), bylo album po dobu 100 týdnů v první desítce prodeje, a většinu času to byl nejprodávanější titul v ČR.
Zaznamenání hodný je zcela jistě i zahajovací ceremoniál MS v ledním hokeji, který se konal v roce 2015 v Praze. Bylo to poprvé v historii zahajovacích ceremoniálů MS v ledním hokeji, kde hrál na živo nějaký interpret. Kapela měla připravený nový song na chystané CD Do pekla / Do nebe. Ten se vyvrbil v nepsanou hokejovou hymnu tohoto MS. Dnes je skupina Kabát považována odbornou i laickou veřejností za nejúspěšnější českou rockovou skupinu. Nikdy nepřerušila svou činnost, a beze změn v jedné sestavě existuje, pravidelně koncertuje, a vydává nová alba (tak, jak jsme již uvedli) od roku 1989, což je v této branži minimálně obdivuhodné.                                   -ms-

Další články