Zde může být vaše reklama.

MusicOlomouc 2017 – české a světové premiéry soudobé hudby & Adámkova Airmachine poprvé v ČR

MusicOlomouc 2017 – české a světové premiéry soudobé hudby & Adámkova Airmachine poprvé v ČR

18. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Devátý ročník mezinárodního festivalu soudobé hudby MusicOlomouc 2017 se uskuteční ve dnech 2. – 15. října 2017. Na sedmi koncertech a dvou workshopech nabídne současnou českou a světovou hudební tvorbu. Festival vyvrcholí závěrečným koncertem, na němž bude v české premiéře představen světově unikátní nástroj Airmachine 2.

videoprojektory web

Během pěti festivalových dní zazní téměř čtyřicet soudobých kompozic, z toho pět ve světové premiéře. Petr Bakla vytvořil dílo pro klarinet/basklarinet, violoncello a klavír pro rakouský PHACE Ensemble, František Chaloupka pro německé kytarové kvarteto Aleph Gitarrenquartett, Marek Keprt pro vokální ansámbl Auditivvokal Dresden, Daniel Skála pro olomoucký Lichtzwang  a rakouský skladatel Klaus Lang komponoval pro švýcarské Two New Duo. Jedná se o první zakázku zahraničnímu skladateli v historii festivalu MusicOlomouc.

Společným jmenovatelem většiny festivalových akcí jsou „zajímavé nástrojové kombinace“. Festival zahájí (2. 10.) dvojice klavíristů Miki Skuta (SK) a Marek Keprt (CZ), kteří v české premiéře provedou kompletní klavírní dílo francouzského spektralisty Tristana Muraila. Téhož večera vystoupí i Aleph Gitarrenquartett (DE) interpretující současnou českou a zahraniční tvorbu pro klasickou kytaru. Dalším německým ansámblem na programu je osmičlenný vokální Auditivvokal Dresden (DE), který vystoupí pod vedením dirigenta O. Katzera v doprovodu flétny a violoncella (3. 10.).

Olomoucký ansámbl Lichtzwang (CZ), který měl na loňském ročníku MusicOlomouc svou premiéru, letos ke spolupráci přizval maďarskou klavíristku Nóru Füzi. V nejširším obsazení se představí v premiérované skladbě D. Skály pro trubku, violoncello, klavír, cimbál a theremin (8. 10.). Tentýž den se uskuteční vystoupení Two New Duo (CH), na jehož programu jsou soudobé kompozice pro violoncello a trombon poslední dekády. Mimořádný interpretační zážitek slibuje předposlední koncert (9. 10.). V podání jednoho z nejaktivnějších a inovativních rakouských ansámblů nové hudby PHACE ensemble (A) zazní skladby pro klarinet/basklarinet, housle, violoncello a klavír.

Další články