Zde může být vaše reklama.

Nadace Via a kapela Priessnitz vracejí život rychlebské Tančírně! Přidat se můžete i vy

Nadace Via a kapela Priessnitz vracejí život rychlebské Tančírně! Přidat se můžete i vy

13. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nadace Via společně s kapelou Priessnitz pomáhá vrátit kulturu do secesní Tančírny v malebném údolí Rychlebských hor. Proto, aby se kultura do odlehlé části pohraničí vrátila, spustila nadace dárcovskou výzvu na svých webových stránkách Darujme.cz. Kapela Priessnitz zase odehraje koncert v pražském Paláci Akropolis, jehož výtěžek na obnovu památky poputuje.

reklama poutak

„Do Tančírny uprostřed Rychlebských hor se na bály, za hudbou a uměním sjížděli před sto lety lidé z blízkého okolí i z daleka. Lidé tehdy nemuseli za kulturou jen do velkých měst, žilo to i v místech, kde se k sobě choulilo jen několik nevelkých osad. V rámci komunitního rozvoje se právě podobným oblastem snažíme vrátit tehdejší život,“ vysvětluje programový ředitel Nadace Via Zdeněk Mihalco.

Historickou Tančírnu před několika lety místní zachránili před demolicí. Získali peníze na její opravu a dnes má zpět svou krásu. Jejich nadšení začalo vracet do Tančírny život. K tomu, aby dál sloužila původnímu účelu, však potřebuje ještě pomoc. Podpořit Tančírnu mohou zájemci zde. Vybrané peníze pak zajistí pravidelný program, především koncerty, festival nebo série tanečních večerů, od swingů po klasiku. Ale hlavně: dobový taneční bál. „Do Tančírny tak vrátíme to, co do jejích prostor patří. Tanec, hudbu, umění, život,“ doplňuje Mihalco.

Lokální muzikanti zahrají pro Tančírnu v Praze     

Priessnitz je jesenická kapela, která má k Tančírně srdcový vztah. Součástí kampaně na podporu  Tančírny je také koncert Priessnitz, který se koná 9. října v pražské Akropoli. Kampaň vzniká ve spolupráci s Nadací Via. Právě Tančírnu si vybrala jako projekt, který podpoří v rámci svých dvacátých narozenin. Za tu dobu nadace podpořila v celé zemi i za hranicemi několik tisíc nápadů a projektů aktivních lidí, kteří proměňují místo, kde žijí, vracejí kulturu do obcí i měst a spojují lidi.

-age-

Další články