Zde může být vaše reklama.

Ředitel filharmonie Kvapil rezignoval. Budeme hrát, jak nejlépe umíme, říkají filharmonici

Ředitel filharmonie Kvapil rezignoval. Budeme hrát, jak nejlépe umíme, říkají filharmonici

31. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kritizovaný ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil rezignoval na svou funkci. Na ředitelské židli strávil čtvrtstoletí, v posledních měsících čelil vážné kritice odborů filharmoniků. Rada města Kvapila pověřila řízením Moravské filharmonie do doby, než bude vybrán nový ředitel.

banner tour

Reakcí nespokojených filharmoniků na rozhodnutí svého ředitele rezignovat bude návrat ke koncertování ve fraku. "Členové orchestru tím chtějí nejen učinit vstřícný krok směrem ke zřizovateli, ale nadto se vrátit k původní tezi, že při snaze vybudovat špičkový orchestr, by měli být zaměstnanci, zřizovatel i posluchači na jedné lodi," stojí v tiskové zprávě, zaslané médiím Vojtěchem Pospíšilem za Výbor odborové organizace při MFO.

Radní Kvapila odvolat nechtěli, jeho rezignaci ale respektují

Včerejší Rada města se případem Vladislava Kvapila intenzivně zabývala. Ta ještě včera s odkazem na výsledky kontroly hospodaření Moravské filharmonie a usnesení Policie ČR považovala přijaté postihy, tedy vytýkací dopis, maximálně možné snížení ročních odměn a uložení realizace konkrétních nápravných opatření za dostatečné a nespatřovala důvody pro aktivní kroky směřující k odvolání Mgr. Vladislava Kvapila z funkce ředitele MFO. "Rada města Olomouce nicméně vzala na vědomí osobní rozhodnutí Mgr. Vladislava Kvapila, ředitele MFO, vzdát se pracovního místa vedoucího zaměstnance – ředitele MFO s účinnosti od 1. 6. 2017," stojí v tiskové zprávě města, zaslané médiím ve středu kolem poledne.

Sami filharmonici odstoupení ředitele vítají. "Konečným cílem našeho snažení je orchestr, který má maximální možnou uměleckou úroveň, a který má také management odpovídající významu této instituce. K tomuto cíli však vede ještě dlouhá cesta. Členové orchestru pomohou na této cestě tím, že budou disciplinovaně a soustředěně hrát, jak nejlépe umí. Zřizovatel může pomoci tím, že do čela orchestru vybere toho nejlepšího z nejlepších, což lze jen za podmínky, že výběrové řízení bude transparentní, otevřené a bude splňovat přísné standardy. Unie orchestrálních hudebníků ČR, jež je nejen odborovou organizací, ale též organizací profesní, může být nápomocna užitečnými radami, jak se vyrovnat s některými specifiky, která výběr šéfa symfonického orchestru obnáší. Posluchači mohou pomoct nejen tím, že budou svému orchestru držet palce, ale také tím, že budou pečlivě sledovat, jak se vyvíjí situace v instituci, jež je z větší části placena z veřejných peněz," píše se v tiskovém sdělení.

-vb-

Další články