Zde může být vaše reklama.

Zlaté desky v dlažbě Horního náměstí ponesou jména významných osobností navrhnuté profesorem Jiřím Fialou

Zlaté desky v dlažbě Horního náměstí ponesou jména významných osobností navrhnuté profesorem Jiřím Fialou

03. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Historická dlažba Horního náměstí dostala při své poslední rekonstrukci v roce 2001 netradiční architektonický prvek, jsou jím pomyslné zlaté stuhy v podobě mosazných desek usazených do dlažby. Po letech užívání veřejného prostoru v centru Olomouce jich ale z původních 130 téměř čtyři desítky chybí a rada města zvažuje jejich obnovu.Kromě zdrsněného povrchu by mohly nově nést i jména významných osobností spojených s Olomoucí.

videoprojektory web

Mosazné desky usazené do dlažby na Horním náměstí se možná dočkají obnovy. Rada města zvažuje, že by mohly nést jména významných osobností.„Nyní chceme na dvou kusech mosazných desek vyzkoušet, zda bude vhodnější písmena gravírovat, nebo lisovat, aby byla vystouplá. Nový prvek ve veřejném prostoru musí mít nejen estetickou hodnotu, ale zároveň také splňovat bezpečnostní a technické požadavky," uvedl radní a ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

Město má nyní k dispozici na sto jmen osobností, která by se na mosazných štítcích mohla objevit. Nechybí mezi nimi Wolfgang Amadeus Mozart či Josef Ludvík Fischer.

Za šestnáct let se z historické dlažby Horního náměstí zejména z důvodu nedostatečného upevnění odlomilo třicet osm mosazných desek. S myšlenkou na jejich obnovu nás nedávno oslovil architekt Jan Šépka, který je autorem současné podoby Horního náměstí," vysvětlil Staněk. Z tohoto důvodu se rada města aktuálně zabývala jejich obnovou i novým vzhledem.

Osazení nových mosazných desek navrhl architekt Jan Šépka, který Horní náměstí vnímá jako výstavní salón města. Podle něj všemi poli historické dlažby prostupují mosazné pláty jako zlatá stuha a jejich cílem je zvýrazňovat směry jednotlivých ploch dlažby. Náklady na výrobu, grafický návrh a instalaci čtyřiceti mosazných desek činí přibližně 490 tisíc korun. Všech 130 mosazných pásků by mohlo být obnoveno kolem roku 2020.

-kz-

Další články