Zde může být vaše reklama.

Cennou sochu sv. Jana Nepomuckého v Kroměříži čeká restaurátorský zásah

Cennou sochu sv. Jana Nepomuckého v Kroměříži čeká restaurátorský zásah

14. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Sochu sv. Jana Nepomuckého v Kroměříži ulici Gen. Svobody čeká letos restaurátorský zásah. Barokní socha stojí na travnaté ploše před vstupem do Květné zahrady. Pochází z roku 1730 a je zapsána v seznamu kulturních památek ČR. „Zub času se na soše bohužel neblaze projevil a restaurátorský zásah si již zaslouží,“ uvedl místostarosta Marek Šindler.

Socha i se soklem je vysoká asi 3,5 metru, samotný světec měří kolem 180 centimetrů. Socha je z pískovce, který byl v období baroka v regionu střední Moravy hojně používán. Poškodily jí vlivy počasí, přirozené stárnutí kamene, ale také biologické napadení mechy a lišejníky. „Přestože byla v minulosti restaurována, její stav je neuspokojivý,“ řekl restaurátor Tomáš Martinák.

Zásah bude spočívat v odstranění mechů a lišejníků, šetrném očištění sochy, v revizi stávajících tmelů a spárování, konsolidaci kamenného materiálu, opravě kovových prvků, zlacení i povrchu sochy. Náklady se včetně DPH pohybují kolem 100.000 korun. Město by téměř polovinu nákladů mohlo získat jako dotaci ze Zlínského kraje.

neolstav inz ucetni

-age-

Další články