Zde může být vaše reklama.

Rada galerií: Diskuní fórum k SEFO bylo účelové a manipulativní!

Rada galerií: Diskuní fórum k SEFO bylo účelové a manipulativní!

20. 03. 2019 - 00:00

Rada galerií České republiky se ostře ohradila proti způsobu, jakým byla ministerstvem kultury uspořádána diskuse k SEFO. "Organizace této panelové diskuze byla realizována v krátkém termínu a neočekávaně. Za velmi překvapivé hodnotíme výběr diskutujících a z našeho pohledu je však neakceptovatelné, že se diskuse nemohl zúčastnit zástupce Muzea umění v Olomouci a nebylo mu umožněno prezentovat stanovisko instituce," uvedla Rada ve svém stanovisku.

"Tento přístup je v rozporu s vyjádřením ministra kultury doc. Antonína Staňka, kterým vyzval k debatě o situaci kolem Středoevropského fóra Olomouc (dále jen “SEFO”). V mnohých aspektech byly patrné manipulativní tendence, které zavdávají pocitům cílené účelovosti celé akce zaměřené proti samotné instituci," říká k celé kauza předseda Rady galerií Jiří Jůza.

Podle něj RG ČR vysoce oceňuje ideový záměr SEFO; na celém projektu je třeba vyzdvihnout odbornou erudici Muzea umění Olomouc. Jedná se o projekt dlouhodobý a v českém prostředí ojedinělý, který významným způsobem kontextualizuje české umění ve středoevropském prostoru v rovině prezentační, vědecké, dokumentační, publikační atd. "V této souvislosti je také nutné připomenout akviziční činnost Muzea umění v Olomouci, která je takto zaměřena již 12 let a významným způsobem obohatila české sbírky o mimořádně významná a hodnotná mezinárodní díla.  RG ČR pevně věří, že nadnárodně zaměřený program SEFA je pro Olomouc a Českou republiku přínosný," dodává.

Rada galerií: K architektonické soutěži je třeba zaujmout právní stanovisko

"RG ČR má přehled o dosavadních krocích učiněných v minulém desetiletí. Stávající diskusi k architektonické podobě budoucí budovy SEFO považujeme za přínosnou, přestože se domníváme, že k záměru Ministerstva kultury ČR vyhlásit novou architektonickou soutěž je nutné zaujmout především právní stanovisko. Z architektonického, urbanistického i uměnovědného  pohledu se ztotožňujeme s většinou diskutujících a architektonickou soutěž chápeme jako nejvhodnější nástroj k dosažení nejlepších výsledků. V případě SEFA je situace však velmi složitá, o čemž svědčí i prezentované stanovisko samotné České komory architektů, která doporučuje realizaci návrhu arch. Jana Šépky. RG ČR si uvědomuje politickou odpovědnost ministra kultury, odpovědnost Ministerstva kultury ČR a zároveň odpovědnost Muzea umění Olomouc. Všechny zúčastněné (včetně ČKA) proto vyzýváme, aby zahájili věcný interní dialog, který povede k vyřešení obtížné situace a současně umožní realizovat záměr SEFO," píše se ve stanovisku rady galerií, které bylo vydáno v pondělí.

-ms-

Další články