Zde může být vaše reklama.

Olomoucká Telegraph Gallery vystaví dílo Jana Poupěte

Olomoucká Telegraph Gallery vystaví dílo Jana Poupěte

foto: Archiv Telegraph Gallery

16. 02. 2022 - 14:43

Jan Poupě, jehož výstava už brzy obsadí prostory olomoucké Telegraph Gallery, si na tuzemské scéně výtvarného umění vybudoval svou pozici zejména díky geometrizované formě tradiční olejomalby. A právě tu v rámci výstavy Neuralscape, kterou kurátoruje fotograf Jan Dotřel, tato galerie Olomoučanům představí. Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 24. února v 18 hodin. V olomoucké Telegraph Gallery bude pak samotné dílo Jana Poupěte k vidění do 1. května.

Výstava Neuralscape má za úkol představit tvorbu Jana Poupěte, která je zaměřena na reprezentaci krajiny. Nejde ale o běžnou krajinomalbu, ale o jakousi abstrahovanou formu. Výstava propojuje galerijní prostor s velkoformátovou olejomalbou Density, díky čemuž vzníká site-specific instalace. 

Každý divák, který dorazí, zde může najít například i experimentální skulpturu. Ta se věnuje jednomu ze základních elementů obsažených v krajině, konkrétně vzduchu. Za vznikem objektu Prodění II stojí autorův dlouhodobý zájem a fascinace aerodynamikou, pohybem vzduchu v atmosféře a prostoru. 

"Způsob malířské reprezentace krajiny Jana Poupěte není ani mimetický, ani čistě abstrahující. Jedná se o mentální dekonstrukci vnímání prostoru, která je následně přenesena na plátno. Nástroje chápání prostoru, jako je perspektiva či měřítko, Jan Poupě imaginativně ohýbá, rozkládá na prvočinitele, aby z nich následně vystavěl novou krajinu, vysvětlil kurátor Jan Dotřel. 

"Hlavní inspirací pro mě bylo okolí.  Změna, kterou nyní prochází krajina a města. Základem všech obrazů je nakloněná rovina, stylizovaný pohled z ptačí perspektivy. Tento pohled z výšky je pro mne symbolem naděje, poznání či povznesení - Je spojen s technologickým pokrokem v oblastech letectví a kosmonautiky, ale přináší s sebou i znepokojující pocit ztráty soukromí," sděluje ke své tvorbě Jan Poupě.

V rámci připravované výstavy chystá Telegraph Gallery také komentovanou prohlídku, která proběhne 23. března v 18. hodin, vstup na ni i celou výstavu po dobu jejího konání je zdarma.

Další články