Zde může být vaše reklama.

Prostřednictvím nové výstavy můžete jít po stopách vody

Prostřednictvím nové výstavy můžete jít po stopách vody

05. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Novou výstavu hostí v těchto dnech přízemí Regionálního centra v Olomouci. Ve výškové budově v přednádraží se vůbec poprvé představuje výstava Po stopách vody. Expozice láká k návštěvě krajiny kolem Litovle a okolí.

Autoři výstavy si za průvodce krásným regionem vybrali vodu. Ukazují, jak voda coby živel vyhloubila zdejší Javoříčské a Mladečské jeskyně, pomáhala udržet při životě pravěké hradisko Obersko, které je staré asi 3 000 let, a chránila město Litovel před nájezdníky. Dále se voda představuje coby podmínka života v Arboretu Bílá Lhota, místo k zážitkům na nádrži v Nákle i krajinotvorný prvek v chráněné krajinné oblasti Litovelském Pomoraví.

neolstav tecnik web

Putování expozice po městech a obcích na Olomoucku zahájil na středeční vernisáži náměstek olomouckého primátora Filip Žáček. „Krajina u města Litovle a pod hradem Bouzovem má velký turistický potenciál, který dosud není plně využit. Věřím, že nový projekt Po stopách vody pomůže lidem z Olomoucka i dalších částí České republiky zavítat právě sem, strávit zde hezké chvíle, dobře se najíst, případně i v příjemném prostředí přenocovat,“ říká Filip Žáček, jehož nezisková organizace mimo jiné pomáhá připomínat pohnutou historii Javoříčka a okolí.

Expozice po stopách vody bude v Regionálním centru Olomouc k vidění do pátku 16. února. V dalších týdnech se přestěhuje do prostor Okresní hospodářské komory v Olomouci.

-age-

Další články