Zde může být vaše reklama.

Mám štěstí, že facebook nečtu, říká Josef Tesařík

Mám štěstí, že facebook nečtu, říká Josef Tesařík

26. 03. 2014 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Když před několika týdny představil olomoucký podnikatel Josef Tesařík koncepci další výškové stavby v Olomouci, nazvané Spiritualia, vzedmula se v médiích a na sociálních sítích vlna částečně negativního úžasu. Místní nálada ohledně výškových budov, kterou v posledních měsících částečně určovala veřejná diskuse o plánované Šantovka Tower, se jako by přenesla i na tento projekt. Josef Tesařík ale facebook nečte a domy nestaví jen tak pro nic za nic.

Jste v Olomouci známý jako stavitel mrakodrapů. Je to z urbanistického hlediska pro Olomouc cesta?

Je, a je to správná cesta. Podobnou se vydala i jiná historická města, například Řím, Paříž, nebo Londýn. Důvod je jednoduchý, historie nikoho neuživí. Aby ta města přežila, musela zabezpečit ekonomickou aktivitu svých občanů. Což se v dnešní době děje koncentrovaným způsobem, a ani Olomouc v tom není výjimkou. Pokud to neuděláme, stane se z Olomouce skanzen, jakým je Valašské Meziříčí. Já nemám osobní potřebu stavění mrakodrapů, je to objektivní proces. Region totiž ekonomicky potřebuje zásadně povzbudit, aby nebyl pouze závislý na státním rozpočtu, což v současné době je.

 

Výškové stavby nicméně v Olomouci budí velmi kritické ohlasy. Čím je to podle vás dáno?

To je velmi zajímavá otázka. Město Olomouc se stalo krajským městem teprve nedávno, do té doby bylo dlouho jen městem okresním. A dodnes se Olomouci nepodařilo definovat svou roli v regionu. V minulosti byla Olomouc pevností, centrem církve a centrem vzdělání. Čím je dnes? Armáda je pryč, církev hledá svoji roli v moderní společnosti a pokud jde o vzdělanost, dnes má každé větší město univerzitu. To není nosné.Město nemá svoji roli a nemá koncepci. Pak ji ovšem nemají ani občané města, a proto se uplatňují zástupné úhly pohledu – a to je problém. Ona různost názorů je v pořádku, ale v tomto případě chybí cíl.

 

Nemáme tedy klíčová témata veřejného života?

Ne, nemáme. Lidé se hádají o nepodstatné věci, ale běží nám mezitím čas.

 

Při pročítání facebooku jsem si všiml, že část úřednické a politické reprezentace, která obhajovala Šantovka Tower, se poměrně ostře ohradila proti vaší Spiritualii. Nepochopil jsem proč?

Já jsem od žádného úředníka negativní postoj neslyšel a komise architektů tu stavbu doporučila. Problém je v politické rovině. Mají hodně peněz, hodně starostí, a žádnou koncepci. Mám štěstí, že facebook nečtu. Přitom obě ty budovy jsou značně rozdílné. Všechny klíčové stavby vždy plnily tři funkce; funkcionalitu, symboliku a impresi na lidi. Třeba RCO spoluvytvořilo správní centrum regionu, sídlí tu kraj, pojišťovny. V případě BEA centra se snažím vytvořit centrum podpory hospodářského rozvoje. Ta stavba na sebe totiž bude nabalovat další aktivity. Naproti tomu Šantovka tower mají být byty, to nebude vytvářet budoucnost města. Je to segment, kterým se nezabývám.

Vlastimil Blaťák

 

Další články