Zde může být vaše reklama.

Milan Řehák o kauze hřbitovní zdi na Kopečku: Primátor těm bludům snad i sám věří...

Milan Řehák o kauze hřbitovní zdi na Kopečku: Primátor těm bludům snad i sám věří...

09. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Svatým Kopečkem hýbe případ rekonstrukce hřbitovní zdi. Tu původní z historických cihel nechal Magistrát zbourat, a místo ní staví novou z betonových tvárnic. Podle vyjádření primátora Staňka má výhledově nevzhledný beton zarůst břečťanem, obyvatel Kopečka Milan Řehák ale celou řadu věcí ohledně "rekonstrukce" nechápe. V rozhovoru pro Hanácký Večerník detailně popsal svou komunikaci s olomouckou radnicí. Je podivná.

Pane Řeháku, ve svém dopise primátorovi jste upozornil mimo jiné na problém vybouraných historických cihel, které podle vašeho názoru někdo odváží pro svou osobní potřebu. Vyjádřil se k tomu pan primátor?

Ano, vyjádřil. Napsal, že se tyto cihly čistí a balí na palety do folie proto, aby se odvezly na skládku. Že důkazem toho je přece vážení materiálu, a že to vyfakturují. Ptám se, on tomu sám věří? Shodou okolností jsem tady potkal jednoho dělníka za stavby, a na ty cihly jsem se ho ptal. Odpověděl, že to vozí k nim na dvůr na firmu, a že si to od nich má někdo odvážet.

Co jste udělal, když jste celou věc zjistil?

Volal jsem na Magistrát. Chtěl jsem vedoucího, a vzala to paní Kauerová. Podle toho, co mi řekla, o ničem nevěděla, protože "oni by to přece museli vědět". Mluvila o nějakém řediteli, a celou dobu jsem měl pouze pocit, že to všechno svádí na někoho jiného. Tak jsem telefonoval na Národní památkový ústav inženýrce Grossové a ta se vyjádřila jednoznačně. A to tak, že zaujali k věci, tedy k rozhodnutí Magistrátu, úplně opačné stanovisko. Vyžádal jsem si informace, dostal jsem je, a bylo to přesně tak, že Národní památkový ústav se způsobem rekonstrukce nesouhlasí. Volal jsem tedy zpátky Kauerové. To už věděla, o co jde. Na moji otázku, proč neberou v potaz stanovisko Národního památkového ústavu, odpověděla jen "my nemusíme". A potom, že "Už vím, kdo vy jste, vy jste ten, kdo sem píše ty maily!"

Co jste jí na to řekl?

Řekl jsem jí, že je diletantka. Praštila mi telefonem. Tak jsem napsal primátorovi. Ale taky arcibiskupovi Graubnerovi, který mimo jiné napsal - cituji - "církev to není, kdo ničí památky".

Chápu, že jste proti způsobu opravy, ne proti opravě jako takové.

Přesně tak. Ale máme nedávný příklad z minulosti, kdy probíhala obdobná oprava ve Chválkovicích, a v návaznosti stanoviska Národního památkového ústavu pak olomoucká radbice způsob provedení rekonstrukce změnila. Respektovala to. A pokud to šlo tam, proč to nejde tady?  Že by někomu šlo o ty cihly? Je potřeba říci, že už oprava části zdi z roku 2007 byla provedena načerno. Dnes je jediným argumentem radnice, proč se staví z nevzhledných tvárnic, aby to prý vypadalo stejně.

Co na to všechno pan primátor?

Možná sám tomu všemu věří, nevím. Opakovaně jsme jej žádali o pozastavení stavby do doby, než se věc vyřeší. Jenže mám z toho takový pocit, že se mezi sebou nějak domlouvají, ať se to co nejvíc vleče, a mezitím to bude postavené. Pak už toho odvolací orgány moc nezmůžou a zpětně to schválí. Proto jsem šel na Státní zastupitelství a podal jsem trestní oznámení. Je tam podezření na trestný čin krádeže cihel, a na zneužití pravomoci veřejného činitele Kauerové. Teď čekáme.

Vlastimil Blaťák

Další články