Zde může být vaše reklama.

Prostějov nevyužívá svůj kulturní potenciál, myslí si Zbyněk Melka

Prostějov nevyužívá svůj kulturní potenciál, myslí si Zbyněk Melka

09. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský divadelník Zbyněk Melka je v oblasti prostějovské kultury žijící legendou. Známý je také svými ostřejšími názory a poznámkami, kterými komentuje dění kolem sobě. O stavu kultury v Prostějově i komunální politice Melka hovořil v rozhovoru pro Hanácký Večerník.

Pracovat začal Zbyněk Melka ve Státním divadle v Brně jako jevištní technik a osvětlovač. Poté působil na stejné pozici v divadle E. F. Buriana v Praze a následně v divadle Oldřicha Stibora v Olomouci. Většinu života ale strávil v Městském divadle v Prostějově, odkud Melka pochází a kde téměř celý život žije. Prošel také šesti amatérskými divadelními soubory a stál u založení Mého divadla. Dnes žije jako aktivní penzista v centru Prostějova.

 

Jste známý především svojí dlouhodobu aktivitou v prostějovské kultuře – roky jste pracoval v divadle a od mládí jste také ochotník. Myslíte, že město Prostějov využívá svůj kulturní potenciál naplno?

Řekl bych, že ne, protože tady jsou amatérská divadla a tyto soubory jsou ve městě málo využívány. Ony mají jednou za čas to představení, tu premiéru, to ano, ale město je moc nevyužívá, třeba že by se jejich činností chlubilo. Třeba Point vidět je, ale třeba Divadlu Hanácké obce, loutkové Starosti nebo dramaťákům v ZUŠce se moc velká pozornost nevěnuje. Přitom by si ji určitě zasloužily. Někdy mě až mrzí, že sem voláme soubory odjinud na různé akce a ty prostějovské zde nemáme využité.

 

Celý rozhovor najdete v aktuálním tištěném vydání Hanáckého Večerníku, které je v prodeji od čtvrtka 8. června.

 

Jakub Čech

Další články