Zde může být vaše reklama.

Stanislav Flek: Hlavní změna výstav? Žádné sluneční brýle

Stanislav Flek: Hlavní změna výstav? Žádné sluneční brýle

17. 04. 2019 - 15:00

Jedním z témat loňských komunálních bylo to, jakým způsobem vypadají výstavy na Výstavišti Flora. Spoustě lidem vadilo to, že se proměnily spíše v trhy, než výstavu květin. Strany měly v programech různá řešení toho, co s výstavami. Rok se s rokem sešel a lidem se může zdát, že se výstava nijak nezmění. Zůstaly ploty, zůstaly stánky. Jak to v současné době vypadá s výstavami jsme si povídali se Stanislavem Flekem, zastupitelem za hnutí spOLečně.

Je nutné řict, že jsme nastoupili do rozjetého vlaku. Dostali jsme se do firmy, která aktuálně nemá ředitele, do firmy, která je dlouhodobě podfinancovaná. To znamená, že se nedá dělat revoluce. Nějaké změny už ale proběhly. První věcí je to, že Rada města dala dotaci na květinové výstavy ve výši tři miliony korun. Ta dotace by měla jít na kvalitní expozice a krýt výpadek při změně přístupů u stánkařů.

Jak se změnil přístup u stánkařů?
Vzhledem ke kritice stánků jsme je zaprvé posunuli, budou podél vedlejší aleje, navíc jsme ale třetinu stánků zrušili, nebudou tam tedy prodejci typu spodní prádlo a sluneční brýle. V minulosti byly na výstavách tři typy stánků. Profesionálové zahradníci, kteří prodávali rostliny, nařádí, květináče, pak ti, kteří byli na pomezí a prodávali třeba pracovní oblečení, lopatičku, zahradní nábytek. A pak byla ta třetí, kterou jsme zrušili.

Jak budete vypadat hlavní alej?
V hlavní aleji by měl probíhat kulturní program, bude tam například stánek Zaparkuj z univerzity, ale i další.

Jaké jsou další změny, které se udělaly?
Já jsem po příchodu zjistil, že na Floře je spousta lidí, kteří jsou srdcaři, kterým o tu Floru opravdu jde, ale neumí prodat to, co dělají. Samozřejmě, děje se spousta negativních věcí, ale jdou vidět jen ty, protože pokud se něco povede, nikdo se nedokáže pochlubit.

Zatím můžeme říct, že jste přebrali něco z minulosti. Co tedy můžete vy konkrétně už změnit, za co bojujete?
Musí se najít dobrý ředitel, člověk, který nemusí být vyloženě odborník na výstavnictví a parky, ale musí se dokázat odborníky obklopit. V současné době se chystá výběrové řízení. Existuje pověřená ředitelka, rádi bychom během léta našli a vybrali člověka.

Kterou hlavní výstavu už bude dělat vaše koalice jen sama?
Mám naději, že příští rok na jaře už to bude jen na nás. Chtěl bych, aby se hned po skončení letošní jarní etapy vytvořila pracovní skupina, ve které by měli být lidé z různých oblastí. Měli bychom se bavit o ideji výstavy, financích a podobně.

A teď k tomu nepříjemnému. Spoustě lidem letos vadily opět ploty, které zase budou. Co s nimi?
To výstaviště je v rámci Evropy, možná i světa vyjímečné. Je totiž součástí běžně užívaného městského parku, což je obrovská výzva. My jsme ještě v letošním roce dostali na stůl jasná ekonomická data, která ukazují, že pokud bychom teď v tuto chvíli nechali výstaviště otevřené a zpoplatníme pavilony, které mají z minulostí špatné jméno v tom, že tam nestojí za to jít, budeme mít obrovské ztráty na penězích. Proto jsme se rozhodli znovu zahradit. Bude ale více bran i pokladen, aby se netvořily fronty a podpoříme prodej vstupenek přes internet.

Jaký je dlouhodobý cíl s ploty a zahrazováním?
Můj osobní názor je takový, aby se vyhradila menší výstavní zóna, která se bude zavírat a zbytek se zavírat nebude. Pokud by to tak mělo být, muselo by se to samozřejmě vyřešit stavebně, nechci totiž, aby středem parku vedl drátěný plot. Téma změny tedy zůstává, ale nešlo to udělat teď.

-lub-

Další články