Zde může být vaše reklama.

Aleš Matyášek: Volby v Prostějově jsou pro nás taková lepší remíza

Aleš Matyášek: Volby v Prostějově jsou pro nás taková lepší remíza

11. 10. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Aleš Matyášek z prostějovského hnutí Narovinu! Dovedl jako lídr svoje uskupení ke druhému místu v komunálních volbách, a podle jeho slov je nyní otázka, jestli v Prostějově bude vůle po změnách, nebo ne. „ Eventuální posun budeme indikovat podle toho, jaký bude postoj k některým kauzám, které se přelévají z minulého volebního období do toho následujícícho,“ říká.

videoprojektory web

Pro opozici je výsledek komunálních voleb v Prostějově výhra, prohra, nebo remíza?

Pro opozici je to určitě výborný výsledek, pokud se bude počítat na mandáty. Ale tím, že nejsme schopni dát dohromady koalici, tak to samozřejmě není ideální výsledek, abychom mohli udělat nějaké změny. Takže v tomto smyslu je to taková lepší remíza.

Osobně čtu prostějovský volební výsledek tak, že pokud předpokládaná koalice nebude na některých hlasováních kompletní, může mít veliké problémy. Je tomu z vašeho pohledu tak?

Předpokládaná koalice, o níž e spekuluje, by dala dohromady dvacet hlasů, takže by tam nějaká rezerva byla. Ale samozřejmě že při některých hlasováních by to asi bylo na hraně a napjaté.

Vy se za hnutí Narovinu! Účastníte koaličních jednání?

Samozřejmě, vedeme se stranami, které se dostaly do zastupitelstva, také svoje jednání. Situaci konzultujeme s našimi tradičními partnery a jednáme i s dalšími stranami. Bohužel teprve včera jsme jednali s hnutím ANO. Je to škoda, neboť dva nejsilnější subjekty se měly sejít co nejdřív a já jsem se snažil takový postup iniciovat. S ostatními ANO jednalo ještě před námi.

Je reálné, že budete součástí nějaké koalice, nebo je to spíše jen zbožné přání?

Pokud budou mít zastupitelé a strany, které se do zastupitelstva dostaly, vůli něco změnit a chtít, aby se politika stala službou občanům, tak to reálné je. Otázka zní, jestli je reálná ta premisa o vůli po změně. Výsledky voleb čtu tak, že občané si takovou změnu silně přejí.

Mohou se v Prostějově v následujících čtyřech letech posunout věci k lepšímu, nebo je to zabetonovaný stav?

Po pravdě nevím. Po prvním kole jednání s vítězem voleb, se dá těžko odpovědět. Eventuální posun budeme indikovat podle toho, jaký bude postoj k některým kauzám, které se přelévají z minulého volebního období do toho následujícího.

Vlastimil Blaťák

Další články