Zde může být vaše reklama.

Blanka Kolečkářová (STAN): Lidovci stáhli gatě už před brodem

Blanka Kolečkářová (STAN): Lidovci stáhli gatě už před brodem

22. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Blanka Kolečkářová ze sdružení Starostové a nezávislí věří, že nazrál čas, aby Starostové pronikli do Poslanecké sněmovny. A ve svých odhadech není skromná. "Věřím celorepublikově v deset procent," říká. O tom, jak Starostům mohl nebo nemusel prospět rozchod s Lidovci, jak se to vlastně seběhlo, i o programových prioritách jsme si vykládali v prostějovské kavárně.

luneta banner

V rozchodu s Lidovci se nějak nevyznám. Co se stalo?

Starostové jsou hnutí, které od roku 2009 vznikalo odspodu. To je nesrovnatelně těžší, vznikat odspodu. Byli jsme malí a odvážní a po cestě jsme nejprve potkali TOP09. Nyní jsme zkusili KDU-ČSL. Stále ještě nejsme tak velcí, a chtěli jsme se s někým spojit. S někým, kdo se dívá stejným směrem. Nabídli jsme se jim, vypadalo to dobře, sešlo se naše vedení s jejich, a zkusilo se to.

Proč to zkrachovalo?

Podle mého názoru se v KDU-ČSL lekli průzkumů, které byly zveřejněny. Já se jim vlastně nedivím - svoje mají pravděpodobně jisté, a především v Čechách s námi mohli udělat ještě víc, jenže stáhli gatě před brodem. Zřejmě tam byly i tlaky zevnitř. Já musím říci, že spolupráce v Olomouckém kraji byla skvělá, na krajské úrovni vlastně pokračujeme dál, jako by se nic nestalo. Mrzelo to obě strany.

Budete hledat jiný subjekt?

Ne. Jsou sice lidé, regionální hnutí, co o to stojí, ale to se týká spíš krajských voleb. Stejně tak je tomu v Olomouckém kraji.

Půjdete do těch voleb?

Ano. A sami. Myslím, že dozrál čas. Chceme si vyzkoušet, jak voliče oslovíme. Věřím tomu, že bychom mohli celorepublikově dát deset procent. Je pro nás výzvou porazit ODS. Naše kandidátky mají lidi, kteří jsou ověření z pozic starostů, lidé jim věří, je za nim práce. Taky důvěra a odvaha.

Jaké jsou progranové priority Starostů?

Umíme se postarat o naše obce, budeme se umět postarat o stát. Jsou kolem nás odborníci a celé je to velmi týmová práce. Tím, že už máme lidi v Senátu, máme poslance i europoslance nebo krajské radní, umíme se postarat. Ti lidé se mohou lišit v názorech, ne jako v některých jiných stranách. Je to množina osobností, ale jsou schopni se dohodnout.

Vlastimil Blaťák

 

Další články