Zde může být vaše reklama.

Chceme vtažení občanů do správy města a do tvorby města, říká Stanislav Flek, lídr kandidátky Společně

Chceme vtažení občanů do správy města a do tvorby města, říká Stanislav Flek, lídr kandidátky Společně

30. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hnutí SpOLečně, jehož lídrem je podnikatel Stanislav Flek, představilo minulý týden svoje programové priority. Z nich nejvíce zaujala myšlenka (nejen) rozpočtové participace, která dosud v Olomouci součástí žádného komunálního programu nebyla. Co je to taková participace občanů, jaká rizika a jaké výhody přináší? Stanislav Flek dovede věci podat výstižně a jasně.

luneta banner

Proč vzniklo hnutí spOLečně? Jaké má cíle? Proč je na světě?

Není to hnutí ani pravicové, ani levicové. Zastáváme totiž názor, že témata pro komunální politiku jsou o řešeních konkrétních problémů lidí, měst a obcí. Pravicový a levicový postoj možná platí pro stát, možná trochu pro kraj, ale rozhodně ne pro města. Hnutí spOLečně skupina bezvadných a výjimečných lidí, kteří se dali dohromady, protože chtějí změnu. A chtějí ji udělat nezištně. Nemáme zapotřebí si něco dokazovat, nebo si v politice vydělat peníze.

Čeho by se ta změna měla týkat?

Ta nejdůležitější věc je daleko výraznější vtažení občanů do správy města a do tvorby města. A tato participace má mnoho rovin: od vlivu občanů na to, kde se dá lavička, a konče těmi největšími, rozvojovými plány pro město. Zajímavá věc je i participativní rozpočet, kdy celá řada radnic dnes o části rozpočtu, například v rámci svých investic, nechává spolurozhodnout občana. Není to ale populismus typu referenda "ano" a "ne", protože participace je proces. Diskuse. A ne vždy se musí nutně dát občanům za pravdu. A takové situace je třeba s občany komunikovat. Příkladem budiž Náměstí republiky: občané tam nechtěli auta. Přesto radnice s parkovištěm na tomto místě počítá. Je možné, že k tomu má radnice dobrý důvod, ale potom měla občanům vysvětlit proč. Potom lidé získávají pocit, proč bychom se snažili, když si v uvozovkách mocipáni stejně udělají, co chtějí.

Máme v roce 2018 dostatečně rozvinutou občanskou společnost, aby tohle dokázala, anebo v nějakém krajním případě hrozí, že se z takové participace stane exhibice několika aktivistů, kteří budou pořád dokola úřad zásobovat připomínkami?

To je velice důležitá otázka. Někdy to bývá i argument, proč participaci nedělat. Je potřeba říci, že participaci se musí všichni učit. A to jak úředníci a radní, tak občané. Aktivní občané jsou velmi potřeba, protože dokáží ostatní nadchnout. Ale stejně tak jsou samozřejmě nutné mechanismy, jak se vypořádat s chronickými stěžovateli. Inspirovat se můžeme v Polsku, které má podobnou historii a dědictví jako, a přitom tam participativní politika funguje skvěle. Je dokonce systematicky podporována vládou.

Hnutí spOLečně mluví hodně o klientelismu. Jak mu čelit?

Klientelismus logicky vznikne všude tam, kde si lidé vytvoří dlouhodobé vazby. Pokud jste na radnici patnáct let, asi se tomu nedá snadno zabránit, a svým způsobem je to lidské. Právě proto je dobré, když se strany u moci střídají. A potom samozřejmě plná otevřenost a transparentnost. Zveřejňování všech obchodních smluv, žádné tutlání a polopravdy.

Můžete být konkrétní?

Vezměte si například rekonstrukci třídy 1. máje. Místní provozovatelé kaváren a obchodů se s městem několikrát pokoušeli domluvit na kompenzaci ztráty tržeb. Mezi dotčenými podnikateli se říká, že někdo kompenzaci dostal výměnou za mlčenlivost, někdo ne. Jak to skutečně bylo, se těžko dozvíme, jedno je ale jisté: město v této kauze opět špatně komunikuje a vznikají zbytečné fámy, které nabourávají důvěru občanů ve vedení města.

A jak by to tedy mělo být?

Logicky by měl být přístup města předem transparentní. Oznámit: chystáme rekonstrukci ulice, která bude uzavřena po určitou dobu a za období uzávěry vám nabídneme kompenzaci podle konkrétních kritérií. Například podle velikosti provozovny.

Jaký má hnutí spOLečně koaliční potenciál?

Řekl bych, že bude důležité, s kým dokážeme nejlépe sladit naše programy. Nechtěli bychom vládnout s SPD a s komunisty. Ale samozřejmě můžeme skončit i v opozici.

Kde vidíte Olomouc za deset let?

Jsem rád, že lidé v Olomouci žijí rádi. Nejenom my s manželkou, ale i naše děti chceme v Olomouci prožít svůj život a budovat si tu domov. Osobně bych chtěl z Olomouce město, jež bude otevřené všem generacím, bezpečné a přístupné i seniorům, kteří prožijí v krásném zeleném městě důstojné stáří.

-vb-

Další články