Zde může být vaše reklama.

Hnutí ANO se zbavuje lidí, kteří se nechovají jako ovce, říká zpěvák Ondřej Provazník

Hnutí ANO se zbavuje lidí, kteří se nechovají jako ovce, říká zpěvák Ondřej Provazník

11. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Mladý prostějovský zpěvák Ondřej Provazník prodělal v posledních letech politickou zkušenost. Vstoupil a kandidoval za místní hnutí ANO 2011 do zastupitelstva. Jenže nakonec jej Babišovo hnutí samo vyloučilo ze svých řad. Co bylo důvodem a jak hodnotí jeho počínání v politice, prozradil Provazník v rozhovoru pro Hanácký Večerník.

Vyloučení Ondřeje Provazníka se v hnutí ANO 2011 řešilo vloni v květnu. Máme k dispozici část zápisu z jednání orgánu hnutí, kde se tato problematika řešila. Podle něj byl vyzván, aby „vysvětlil své mediální výstupy a urážky vůči členské základně na sociálních sítích“. Dokument také popisuje další průběh jednání. „Svého práva k diskuzi sice v krátkosti využil, ale nedovedl takovéto jednání obhájit, ani argumentačně podložit.

O tom, kdo vyloučení Provazníka prosazoval, zápis mlčí. „Členská základna navrhla vyloučení Ondřeje Provazníka z hnutí pro opakované porušení morálního kodexu, konkrétně poškození dobrého jména hnutí, vyjadřování se proti hnutí a zájmům hnutí na Facebooku, veřejná podpora odchozivších bývalých členů a dlouhodobá podpora jejich kroků v zastupitelstvu města“.

 

Proč jste vlastně vstoupil do hnutí ANO 2011? Neobával jste se kumulace moci v rukách Andreje Babiše, která hrozila už tehdy?

Já jsem tedy vůbec ani neřešil Andreje Babiše, protože Andrej Babiš v Prostějově nekandidoval. Ona ta komunální politika je o lidech, kteří ve městě žijou, kteří se zajímají a ví co je kde za problém. Bohužel jak už to tak bývá, se k moci dostali lidé, kteří chtějí hrabat jen za svá koryta, viz pan Pospíšil a podobně. Vstupoval jsem do hnutí ANO se záměrem zlepšit nebo alespoň přispět k lepšímu životu ve městě, protože jako mladý člověk mám určité vize, jak bych asi chtěl ve svém městě žít.

A jak si ANO v celostátní i komunální politice počíná?

Moc dobře ne. Hlásí se k odkazu T. G. Masaryka, ale ve skutečnosti s ním nemají vůbec, ale vůbec nic společného. Doporučuji každému, ať si poslechne na YouTube co říkal Masaryk o demokracii - každý pak musí dojít sám k názoru, že je něco špatně a že se o demokracii asi vůbec nebavíme. Schválení protikuřáckého zákona - nesmysl nade vše. Sám jsem nekuřák a nemám rad, když se kolem mě kouří… Ale aby stát nakazoval, co můžeš a co nemůžeš ve svý vlastní hospodě… Jsem rád, že v Praze je několik dobrých hospod kde lidi ještě smysluplně uvažují a na obdobné "zákony" nedbají. Je to obrovská chyba politického hnutí ANO!

Zákaz kouření v restauracích je ale na západ od nás docela běžná věc. A navíc jej neprosadilo zdaleka jen hnutí ANO.

No právě… Neříkám, že je na Západě hned všechno lepší, ale je tam, řekl bych větší prostor pro demokracii, což my chápat ještě nemůžeme, protože jsme příliš mladým státem.
Lidé si vůbec neuvědomují, co dělají a hlavně nepoužívají mozek. Kdyby přemýšleli, tak by taková věc jako je protikuřácký zákon nikdy nebyl schválen. Jsme zvláštní národ, protože si vždycky necháme vždy všechno líbit a když se něco schválí, co pak pocítíme na vlastní zkušenosti, jdeme hned všichni demonstrovat. Stejně tak s eurem. Spousta obyčejných lidí by chtělo Euro, a když pak někam přijedou, tak stejně všichni nadávají, že si nedají večeři za 15€ že je to pro ně drahý a řeknou Vám, že si raději s sebou vezmou řízky (pozn. miluju řízky). Myslím, že jako Češi se nemáme úplně zle, ba právě naopak, ale to si vždy uvědomí jen lidé, kteří cestují a mají to porovnání s okolním světem.

Jednou z hlavních osobností hnutí je dlouholetý prostějovský zastupitel, donedávna v řadách ČSSD Jaroslav Faltýnek. Jaký na něj máte názor?

Já s Jardou nemám žádný problém. Je to úspěšný člověk - byznysmen. Štve mě akorát, že občas nejen on, ale i ostatní nemají "koule" na to aby jednou uvažovali opravdu ve prospěch lidí, a raději myslí jen na koryto. Myslím, že oni sami už to dávno za potřebí nemají, tak by si to mohli uvědomit…

„Jarda“ je ale dlouhé roky součástí prostějovské mocenské kliky, má trafiky v městských firmách, byl u vzniku problémů jako je Manthellan nebo olympijské centrum…

Byl. A já mu to přeju. Ať ty trafiky má. Kdo umí, ten umí! Ale bylo by fajn, kdyby občas upřednostnil zájem města nad svým.

Nicméně hnutí ANO se Vás rozhodlo před více než rokem vyloučit ze svých řad. Jaké pro to měli oficiálně důvody?

Ano, byl jsem vyhozen, a to na základě absolutního výmyslu a fabulaci předsedy. Stihli mě vyloučit hned na obecním sněmu… Což je docela vtipné, protože vyloučen bych mohl být tehdy jen předsednictvím hnutí ANO. Už jenom tato známka totálního amaterismu a evidentní korupce (obsazování míst lidi na ministerstvech) jsem se rozhodl, že s tímhle nechci mít nic společného a ba naopak je potřeba na to poukázat a bránit se.

Vy jste se nějak vyjadřoval „proti zájmům hnutí“?

Samozřejmě! Ono když někomu řeknete pravdu do očí, tak je z toho vždycky průšvih. Když člověk poukazuje na chyby a někdo je egoista, tak je logické, že se Vás bude snažit zbavit.

O jaké výroky přesně mělo jít?

Šlo o výroky, které evidentně nebyly úplně populární. Řekl jsem narovinu všem, jaký kdo má vazby a co se mi na tom nelíbí. Velmi mě mrzelo, že lidé, se kterými jsem dělal kampaň a měl, řekl bych velmi přátelský vztah jako Dáša Faltynková, Marcela Župková a další mě hodně rychle na sněmu vrazily kudlu do zad, když jsem myslel, že za mnou budou stát. Ale co… Aspoň jsem sundal růžové brýle a stoupl si nohama na zem. Jak říká jeden můj dobrý kamarád: "Karma je zdarma a pro všechny."

reklama poutak

V zápise z jednání, kde k tomu došlo, se píše mimo jiné, že jste „veřejně podporoval bývalé odchozivší členy“ hnutí…

Podporoval! Protože oni měli tu sílu a vzdor se bránit špíně, kterou na ně prostějovská buňka ANO ušila. Stál jsem vždy za Hankou Naiclerovou, protože má pro politiku cit a je to žena na správném místě - a to samozřejmě vždycky někoho dopálí, když začíná mít pocit, že je tu příliš vysoká konkurence. Předseda hnutí ANO se zachoval jako srab a měl v tu chvíli naděláno v gatích. A přitom, kdyby uznal, že má někdo jiný pravdu, možná, kdo ví, ho to mohli posunout dál.

A jaký je podle Vás skutečný důvod vyloučení?

ANO se rádo a velmi rychle zbavuje lidí, kteří se nechovají jako ovce a jdou poslušně se stádem. Ostatně, to můžete vidět všude v republice, kde se buňky ANO rozpadají… Zeptejte se jich proč. Každý Vám odpoví, že pro svobodný názor není v ANO místo. Jsi v ANO, tak budeš poslouchat, jinak letíš.

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

Další články