Zde může být vaše reklama.

Martin Major: Olomouc má na víc

Martin Major: Olomouc má na víc

26. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Před pěti lety se stal nakrátko primátorem, ale komunální volby v roce 2014 posadily do křesla prvního muže města Antonína Staňka z ČSSD. Při následném skládání koalice dokázal Martin Major s ODS udržet pozici koaliční strany, a to na úkor nominálního vítěze voleb Hnutí ANO. Čtyři roky ale uplynuly jako voda.

luneta banner

Jak hodnotíte čtyři roky v koalici?
Široká koalice, která je v Olomouci od roku 2014, znamená samozřejmě nutnost většího množství kompromisů. Na druhou stranu se potvrzovalo, že na komunální úrovni nejsou ideologické rozdíly až tak patrné, protože každá reprezentace města je postavena před řadu zcela konkrétních úkolů, které prostě musí řešit, aby město správně fungovalo a lidem se v něm dobře žilo. V těchto zásadních věcech daná koalice vždy našla shodu a pracovala korektně bez nějakých vzájemných podrazů. Negativem je, že široká koalice do jisté míry omezuje velké vize, které mohou vyvolávat diskuzi i kontroverzi, což znamená, že z nich může koaliční partner mít obavy. Pro odvážné projekty se ve velké koalici hůře hledá konsenzus.

Nemohu se nezeptat na Andrův stadion. Publikovali jsme názory, že veřejná správa by neměla vlastnit stadiony. Rád dám prostor opačnému názoru.
Andrův stadion je především špičkový sportovní areál, který byl budován dlouhá desetiletí a patří rozhodně k tzv. rodinnému stříbru. Je to stadion, na němž hraje nejen prvoligová Sigma, ale pravidelně i česká seniorská či mládežnická reprezentace a vloni zde hrál svá evropská utkání třeba Zlín, který tak dobrý sportovní areál nemá. Bylo by velmi nešťastné, kdyby měl kvůli dočasnému sportovnímu neúspěchu, který samozřejmě ve sportu může nastat (což potkalo i výrazně slavnější evropské kluby než je při vší úctě SK Sigma Olomouc), utrpět i dlouho budovaný a zvelebovaný areál. Jak jinak zabránit tomu, aby soukromý investor, který by vlastnil klub i stadion, změnil po úpadku sportovním celé sportoviště v nějaký komerční prostor? Právě pro takové případy je zásadně dobré, když bude město vlastníkem celé pracně budované infrastruktury, aby ze stadionu, kde hrával Real Madrid, Olympique Marseille, HSV Hamburg, BorussiaDortmund, Everton a další skvělá mužstva, někdo udělal parkoviště či záhonky česneku…   

V roce 2014 se vítěz komunálních voleb, hnutí ANO, do koalice nedostalo. Bude možné je letos zase obejít?
Je otázkou, jak k mandátu, který na podzim kandidáti hnutí ANO od voličů dostanou, přistoupí oni sami. Pokud budou chtít smysluplně pracovat pro město, není v tom zásadní problém. Řídit město jako firmu ovšem nejde, jednoduše proto, že město není firma, které jde primárně o zisk, město má bezpočet rolí, úkolů, rovin činnosti, cílových skupin i povinností. A řídit jej tak, jak dnešní menšinový kabinet bez důvěry řídí stát, bych považoval za velký problém.

Jaká bude nejen do následujících voleb vize ODS, v čele jejíž kandidátky budete?
Olomouc je dnes v dobré kondici ekonomické, má fungující infrastrukturu, netrpí žádnými zásadními nedostatky. Vizí pro další roky je posunout ji výrazně výš, vystoupit z průměru k cílům, které k městu s tak dávnou historií i postavením na Moravě prostě patří. Nemůžeme se jen tak dívat, jak jinde plánují stěhování nádraží či budování podzemní dráhy, tedy investice v řádu desítek miliard korun, a plánovat opravy chodníků. Olomouc má na víc, po staletí bývala prvním městem na Moravě, a tak by se také měla s patřičnou mírou zdravé ambicióznosti dívat dopředu. Chceme v Olomouci a Olomoučanech probudit hrdost a současně i veškerý potenciál, který v nás a našem městě je.
Vlastimil Blaťák

Další články