Zde může být vaše reklama.

Město nemá peníze na spolufinancování a ani připravené projekty na ITI, říká Milan Feranec

Město nemá peníze na spolufinancování a ani připravené projekty na ITI, říká Milan Feranec

03. 01. 2015 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hnutí ANO vyhrálo v Olomouci na podzim komunální volby, do koalice jej ale zavedené strany nepustily a domluvily se mezi sebou. Olomoucký lídr ANO Milan Feranec s nově přijatým rozpočtem spokojen není. Kritizuje nedostatečnou investiční připravenost města, nekoncepčnost rozpočtu a v rozhovoru pro Olomoucký Večerník tvrdě říká: „Město nemá peníze na spolufinancování evropských projektů, ani nemá nijak připravené tyto projekty.”

Jaký je nový rozpočet města? Snažil jsem se jej prostudovat, ale jeho rozklikávací verze na webu města je dlouhodoběji nefunkční.

Podklady k rozpočtu najdete http://www.olomouc.eu/samosprava/zastupitelstvo-mesta/zasedani-zastupitelstva. Příjmy rozpočtu ve výši 2.053.289.000 Kč jsou o cca 120 milionů nižší, než schválený rozpočet na rok 2014. Rozdíl je hlavně v nižších očekávaných investičních dotacích a z prodeje nemovitostí, naopak vyšší jsou daňové příjmy.

Jedním z diskutovaných témat před volbami bylo zadlužení města v celkové výši 2,3 miliardy korun. Bere městský rozpočet na rok 2015 na tuto skutečnost nějaký koncepční zřetel, sníží se zadlužení města?

Koncepční určitě ne. Plánuje se snížení zadlužení města o cca 93 milionů korun, a to z důvodu splácení půjček, respektive směnečného programu. Prostě se splatí víc půjček, než se přijme nových. Doufám, že to není z důvodu, že by nikdo už nechtěl městu víc půjčovat…

Rozpočet oproti minulým létům razantně omezuje investiční plány. Je to v pořádku?

Město prostě nemá peníze na další investice, to je žel tvrdá realita a výsledek vládnutí staronové koalice. Od roku 2006 město prodalo majetek za cca 1 miliardu, už toho moc k prodeji nezůstalo. Jedině, co městu zůstalo jsou dluhy přes 2 miliardy. Předvolební sliby o dalších investicích zůstanou jenom sliby. Nejsou peníze a město není schopno připravit projekty, které by mohly být financovány z fondů EU.

Na webu Ano upozorňujete na prodeje dalších městských domů a neprůhledné směny pozemků. Oč přesně se jedná?

U prodeje domů se jedná o dvě budovy Černá cesta 31, č.p. 96 a Černá cesta 33, čp. 97, kdy materiál ke schválení byl předložen až na jednání zastupitelstva a nebylo vyhověno žádosti nájemníků o prodej jim. U směny pozemků se jednalo o návrh na směnu, kdy město  navrhovalo směnit svých 250 m2 zahrady s cenou 65 korun za metr za cizích za 30 m2 orné půdy s cenou 400 korun za metr!! Působil jsem dlouhá léta v zemědělství ale ještě jsem neviděl půdu, která by měla hodnotu 4 miliony za jeden hektar!!! Celkově u prodeje nemovitostí kritizujeme, že není koncepce prodeje majetku, to jest, že město řekne - tento a tento majetek je nepotřebný proto a proto -  budeme ho chtít časem prodat - navrhujeme tento způsob prodeje (dražba, prodej nájemníkům…..) - každý občan, zájemce to ví dlouhodobě dopředu a může se na koupi připravit - postup bude transparentní, výtěže pro město vyšší.

Je podle vás městská pokladna připravena na evropské dotace v rámci projektu Olomoucké aglomerace? Kritici vidí vedle budoucích miliard na městském účtu také další zadlužení kvůli spolufinancování těchto projektů.

Zatím evidentně ne, opakuji znovu, že město nemá peníze na spolufinancování a ani připravené projekty. Navíc ze zkušenosti z tohoto programovacího období víme, že město ani neumí připravit transparentní výběrové řízení na zhotovitele a proto jsou mu krácené dotace. Je to takzvaná korekce ve výši přes 60 milionů korun.

-vb-

Další články