Zde může být vaše reklama.

Migrace je stěžejní problém, na naše děti sbíráme víčka, říká kandidát SPD do Senátu Dopita

Migrace je stěžejní problém, na naše děti sbíráme víčka, říká kandidát SPD do Senátu Dopita

20. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Řady kandidátů do Senátu v prostějovském obvodě před časem rozšířil nominant hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, informatik Pavel Dopita. Stane se tak jedním z vyzyvatelů současné senátorky Boženy Sekaninové, pokud Sekaninová získá podporu domovské ČSSD. Dopita poskytl Hanáckému Večerníku svůj první rozhovor v roli kandidáta do Senátu. V něm uvedl, že jedním z hlavních důvodů pro vstup do politiky je migrace. Vyjádřil se ale také k přijímání dotací ze strany místopředsedy SPD Fialy nebo k výroku poslance strany Miloslava Roznera o „neexistujícím pseuodkoncetráku“, který označil za nešťastný.

Pavel Dopita má 53 let, narodil se v Prostějově, kromě práce v oblasti informatiky vyučuje na Evropském polytechnickém institutu. Zabývá se evropským právem. Celý život sportuje. „To je vidět i na mém Facebooku, kam nedávám svoji práci v akademické rovině, ale dávám tam jenom sport,“ vysvětluje Dopita, který v roce 2014 neúspěšně kandidoval do prostějovského zastupitelstva za hnutí ANO 2011, které posléze opustil. Založil spolek Naše Vrahovice.

Jste velmi aktivní člověk, domluvit časově tento rozhovor nebylo snadné. Co Vás vlastně ke kandidatuře do Senátu přimělo?

Já jsem do politiky vstoupil již před časem, kdy to nedopadlo podle představ a nyní jsem byl osloven hnutím SPD ke kandidatuře do Senátu. Jejich program je mi blízký. Dlouhodobě vystupuji proti migraci, kvótám a celému systému, jak je nastaven, protože se jedná o výměnu obyvatel Evropy. Souhlasím s tím, že pokud jsou občané dost chytří na to, aby rozhodovali o vstupu do EU, jsou chytří a schopní na to, aby rozhodovali i o dalších věcech, v rozumné míře. Dále bych zmínil podporu rodiny, je ostuda, když se na naše děti sbírají víčka. Podle mě je ta migrace fakt stěžejní problém. Vyčítají mi, že všechno vidím černobíle, ale ono tohle fakt je černobílé.

Jak se s odstupem času díváte na osobu Andreje Babiše? Neuškodí Vám minulost v hnutí ANO?

Současná doba mi dává za pravdu, že vystoupení z ANO bylo rozumné rozhodnutí. Vystoupil jsem tam dobrovolně ze dvou důvodů: jak kvůli celostátní politice Andreje Babiše, tak i kvůli komunální politice hnutí ANO. Pro to, že jsem měl pravdu, svědčí i to, že Čapí hnízdo zaplatí daňoví poplatníci.

Kolem toho Čapího hnízda a minulosti Andreje Babiše byly debaty už předtím. Tehdy Vám to nevadilo?

ANO byla Akce nespokojených občanů, já jsem ho tam nevnímal jako hlavní osobu, ale jako součást celého hnutí. Možná je to moje hloupost.

Pokud byste ve volbách uspěl, nahradil byste současnou senátorku Boženu Sekaninovou (ČSSD), která ale zvažuje, že bude obhajovat mandát. Jak její působení v horní komoře parlamentu vnímáte a co byste dělal jinak?

O její práci v Senátu jsem se dozvídal pouze sporadicky, a toto je věc, kterou chci určitě dělat jinak. Jako informatik hodlám vystupovat transparentně, budu nadále využívat sociální sítě na komunikaci s voliči. Rozhodně mi nepřipadá, že by tam byla nějak aktivní.

Přestože se místopředseda hnutí SDP Fiala profiluje proti dotacím, jeho firmy z nich značně profitují a například u úklidové společnosti IF FACILITY tvoří dotace valnou část výnosů. Jak se na tento rozpor díváte?

Osobně rozděluji dotace a dotace. Obecně dotace vytváří korupční prostředí. Na druhou stranu u něj se jedná o dotace na tělesně postižené a na ty má nárok, nejedná se o dotace do sportu nebo zemědělství.

Jeho střední škola ale dostávala i dotace z eurofondů. Na ty se díváte jak?

To se přiznám, o tom moc nevím. Nebudu se vyjadřovat.

Je etické zaměstnávat ve své úklidové firmě výhradně postižené?

To není jenom on, je to i u jiných úklidových a strážních firem. Je to proto, že cena na trhu práce u těchto služeb je tak nízká, že se to samo o sobě nezaplatí.

A není už v tom faktu, že je politik a zároveň přijímá dotace určitý střet zájmů, že k nim má snadnější přístup?

Pokud zaměstnávám tělesně postižené, dotace dostanu automaticky, jsou nárokové. O těch eurofondech opravdu nevím.

 „Tři čtvrtě miliardy za výkup prasečáku v letech je hodně, Rozner to řekl nešťastně“

Poslanec SPD Rozner nazývá koncentrační tábor „neexistujícím pseudokoncentrákem“, bývalý tajemník hnutí Staník čelí trestnímu stíhání za výroky, že „Židi, homosexuálové a cikáni by měli jít do plynu“. Opravdu se chcete s tímto hnutím spojovat?

Co se pana Staníka týče, žádná nahrávka z toho není a momentálně to řeší Policie. On, aby nepoškozoval hnutí, se vzdal všech funkcí a odstoupil, takže porušil presumpci neviny. Asi tam došlo k lidskému selhání.

S vyjádřením Roznera mám problém. Viděl jsem katastrální mapy, zřizovací listiny a další dokumenty a to neodpovídá tomu, jak je to prezentováno v médiích. Tábor ležel na jiném místě než prasečák, překrývá se na pár metrech, byl zřízen pro osoby bezdomovenky, byl tam volný režim. Já bych to nechal na historicích. Já mám jiný problém: jestli toto je opravdu nutné řešit částkou tři čtvrtě miliardy korun? Tohle proteče přes Muzeum romské kultury, což se mi zdá hodně nestandardní, další náklady jsou čtvrt miliardy. A na naše děti se sbírají víčka.

Ale Rozner ten výrok prokazatelně řekl. Připadá Vám v pořádku?

Bylo to nešťastně řečeno, ale opravdu opakuji, nechal bych to na historicích, stále se mi ta částka zdá přehnaná.

Co konkrétně plánujete v Senátu prosadit?

V oblasti migrační politiky chci odolat tlaku Evropské unie.

Jak toho chcete dosáhnout?

Využít své právní vzdělání, znalost evropského práva a šířením informací. Že to půjde, je vidět na Maďarsku, Orbán vyhrál volby.

Připadá Vám v pořádku, že Orbán vyhrál masivní kampani placené státem a strašení Sorosem?

To není strašení.  K tomu, že to bylo za státní peníze, nemám informace.

A co konkrétně chcete v Senátu navrhnout?

Osobně mám problém s legislativou Evropské unie, kdy podle mě by měla končit směrnicí. Nechci přijímání nařízení, do kterých nemáme možnost zasáhnout. Nelíbí se mi ale evropské právo, že nařízením lze prosadit do legislativy národních států cokoliv. Mám obavu, že formou nařízení se bude EU snažit řešit i migrační otázku.

Co s tím ale jako řadový senátor budete dělat?

Vystupovat, informovat, využívat médií.

Budete za SPD kandidovat i do prostějovského zastupitelstva? Co byste tam chtěl změnit?

Budu kandidovat z 8. místa. Tam je to jednoduché, chci zachování kulturního sálu, jako sportovec chci padesátimetrový bazén o osmi drahách. Určitě mě bude zajímat forma řešení peticí, kde máme ve Vrahovicích nedobré zkušenosti, kdy 150 lidí z Trpínek podepsalo petici, kterou následně město stáhlo s tím, že tito lidé jsou pomýlení. Více bych přihlížel k názorům občanů. Taky musíme řešit to národní olympijské centrum, kdo to bude financovat?

Kampaň si bude platit sám

Myslíte, že tyhle změny půjdou, když nejvýraznějším představitelem SPD je poslanec Fiala, který zde byl roky zastupitelem za ODS?

Dnes už je jiná doba a z bývalé ODS jsou dnes zastupitelé ve všech stranách, nevidím to jako problém. Není lídrem kandidátky, nemyslím si, že historie ovlivní budoucí vývoj v zastupitelstvu.

Kolik bude stát Vaše kampaň a z čeho se bude platit?

První kolo si každý financuje sám, takže moje kampaň bude velmi skromná a hodlám zřídit transparentní účet. Pokud se dostanu do druhého kola, můžu počítat s podporou SPD. Moje kampaň bude na osobním setkávání s lidmi a letáčcích do každé schránky.

Kolik tomu hodláte věnovat času a plánujete se objíždět cestování do obcí?

Určitě plánuju cestovat po regionu, budu se tomu věnovat co to půjde, plánuji navštívit zejména sportovní akce. Ve Vrahovicích sami pořádáme Vrahovický bicykl, v červenci bude silová soutěž a v září opět drakiáda, kde budu zvát občany k setkání.

Jakub Čech

Další články