Zde může být vaše reklama.

Nejde mi o ten audit. Jde mi o cenzuru v Radničních listech, říká Jaroslav Skála z Litovle

Nejde mi o ten audit. Jde mi o cenzuru v Radničních listech, říká Jaroslav Skála z Litovle

29. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Litovelský zastupitel a člen finančního výboru města Jaroslav Skála byl tím, kdo poprvé poukázal na nesrovnalosti v tankování pohonných hmot v litovelských Technických službách. Na základě jeho zprávy byl zpracován audit, který Rada města nezveřejnila, a do nejnovějšího vydání svých městských novin pouští text o tom, že je v zásadě všechno v pořádku. Jaroslav Skála trvá na zveřejnění i své reakce, prostor ale nedostal.

79banner

Co přesně se v Litovli stalo?

V létě loňského roku jsme s kolegyní byli na kontrole hospodaření s pohonnými hmotami na městském úřadě a městských příspěvkových organizacích. Všude proběhla kontrola v pořádku, pouze v Technických službách ne. Když si přečtete jedenácté vydání Litovelských novin z loňského roku, je tam o tom článek, který jsem napsal. Zprávu se mnou sestavovala i kolegyně, která je shodou okolností ze stejné strany, jako pan starosta, na zápisu jsme se shodli a dodnes na to máme stejný názor. Jakmile tento článek vyšel, Rada města zadala audit, a ten s našimi závěry v podstatě souhlasí.

 
neolstav tecnik web

 

Co se stalo pak?

Rada jakožto zřizovatel se k tomu pochopitelně měla nějak postavit. Jenže konstatovali, že žádný problém nikde není, audit nebyl zveřejněn a zastupitelé do něj mohli nahlédnout pouze u starosty. Když jsem si jej 17. ledna pročetl, rozhodně jsem se neztotožnil s názorem rady, že je všechno v pořádku. Týž den mi starosta řekl, že o tom v radničních novinách vyjde článek. Požádal jsem jen o to, že jestli budu v článku uveden, abych dostal možnost se k tomu vyjádřit. Uveden jsem tam byl, možnost vyjádřit se jsem nedostal.

Proč to nepublikovali?

Oficiálně proto, že jsem text dodal po uzávěrce. Ve skutečnosti proto, že je to text nepohodlný, vyzývá ke zvěřejnění auditu aby si občané sami mohli udělat názor, jestli je opravdu všechno tak bez závad, jak rada ve svém článku tvrdí . Redakce přitom na mou reakci měla vyčleněný prostor (ukazuje sceen redakční strany s volným místem, pozn. red.), ale bylo jí znemožněno to publikovat. Současně deklarovali ve vlastním pochvalném článku, že další diskusi už nepřipustí. To vydání radničních novin vyjde zítra nebo pozítří, teď je v tiskárně.

Proč je ten audit neveřejný? Potvrzuje vaše závěry, a...

Vy ho máte? Kde jste jej vzali?

Máme. A zdroj si necháme pro sebe.

To nevím. To se musíte zeptat pana starosty.

Vlastimil Blaťák

Další články