Zde může být vaše reklama.

Organizátor středeční olomoucké demonstrace David Šutera. Je to na nás. Proč? Proto!

Organizátor středeční olomoucké demonstrace David Šutera. Je to na nás. Proč? Proto!

16. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zve všechny na klidnou demonstraci. "Jedná se o protest proti současnému politickému nevkusu, který vládne na hradě a proti ohýbání Ústavy a demokracie v ČR," říká její organizátor David Šutera. "Novináři se u nás nebudou střílet, na premiéra se nesluší ukazovat hůlkou a do médií ani president nemá mluvit vulgárně. Vadí nám, že svým chováním Miloš Zeman ohrožuje naši zemi. Demonstrace se uskuteční souběžně s akcemi v Praze a v dalších městech," říká. Sraz demosntrantů je 17.května v 18 hodin na Žerotínově náměstí v Olomouci.

Proč jdete do ulic?

Sleduji pořad Reportéři a nestačím se divit, jak ta naše demokracie funguje. Ve zdravé společnosti by se pán, který podivně přišel ke své firmě, musel spíš bát o svůj pracně nahrabaný majetek a rozhodně by neměl čas na to, aby v druhé „dlouhé ruce“ nesl ještě státní pokladnu. Máme demokracii a tak jdeme do ulic. Říci, co si o tom myslíme z plných plic. Ale otázkou zůstává, jestli Babiš je skutečně tak silný protivník. Tlak davu, tlak politiků a nezávislých médií se bude tak stupňovat, až mu bude naše malá země malá. A dál? Bude tu všechno čisté a transparentní? Budou lidé zodpovědně přistupovat k volbám, nebo opět se moci chopí někdo, kdo „maká“? A bude někdo vůbec volit? Bude se na polích set opět obilí, nebo po řepce přijde palmový olej? Budeme volit dobré politiky nebo nám stačí oligarchové, kteří se o nás postarají?

 

Spousta lidí si myslí, že nic nezmění.

Pro to, aby se u nás zabydlela politická kultura a slušná politika, pro to je důležité něco dělat a pracovat na tom. Demokracie je jako stroj, každé kolečko zapadá do soukolí svobody. Každý občan je důležitý, tak jako je ve stroji důležité každé kolečko. Opravdu jsme si až příliš zvykli, že demokracie je automat, který jede sám, bez údržby. Ale jako každý stroj potřebuje občas vyčistit od nánosů a sedliny, aby opět dobře fungoval. Je potřeba ten demokratický kolos také občas promazat, aby nevrzal a neskřípal. A o to se musí postarat zdravá občanská společnost. Je potřeba chodit k volbám a nakládat se svým hlasem odpovědně. Slova „já přece nic nezměním“, „tak já jim to tam hodím, ale naposled“, to jsou první hřebíčky do rakve demokracie. A věřte, že shromáždit se potom na takový pohřeb není nic pěkného. Pláč a smutek.

 

Jde o demokracii?

Občané by dál měli využívat možnosti shromažďovat se, zakládat různé spolky. Sdružovat se a povídat si o tom, co je skutečně trápí. Protože starosti a utrpení hozené do stoky sociálních sítí, to už jsou jen poslední zoufalé kroky. Duši to neuzdraví. Člověk potřebuje člověka, jsme tvorové společenští, kulturní. Olomouc je dobrým příkladem. Je to město velmi kulturní a já děkuji všem, kdo se o kulturu a akce v Olomouci starají. Je to velmi dobrý základ, na kterém může naše město a naše země stavět. O kulturu a zajímavé akce se stará spousta lidí v celé zemi. Prosím všechny občany, aby svůj hlas nezahodili, nebo neprodali tu za koblihu, tam za guláš. Ale aby s demokracií hospodařili jako dobrý hospodář. Dobré je vést i děti a mladé lidi k zodpovědnosti a pokoře před demokratickým zřízením. Je to jejich vlast, jejich budoucnost. Můžeme do nich vštípit pracovitost a moudrost a potom jim nemusíme šetřit na letenku a hnát je ze své země pryč. Ať cestují, poznávají svět, ať se učí cizí řeči. Ale musí jim zůstat ta možnost vrátit se zpět a dál pracovat pro svou zemi, zušlechťovat ji vědomostmi nabytými, získanými.

-ms-

 

Naší vývozní devízou je lidský um, vědění, moudrost. Ne hloupost a lenost. Příkladem je Universita Palackého v Olomouci. V současné době se tam rodí spousta nových věcí, příkladem mohou být nanotechnologie. Je to obor, který bude měnit svět a Česká republika díky práci našich profesorů a vědců a studentů bude u toho! Není to skvělé? Máme jako země na víc a musíme ještě hodně pracovat. Ale jen houževnatou prací a občanskou pozorností dosáhneme světových výsledků a vytvoříme tak opravdovou hodnotu naší země. Musíme všichni reprezentovat naši zemi navenek.

Nesmíme se stát otroky cizích diktatur, podlézat cizím oligarchům. Budeme jim prodávat cihlu, proč bychom jim prodávali celou cihelnu? Otrocká práce u pásu pro cizí firmy je dnes v Evropě realitou! A to je nebezpečí! Nebezpečí není válkou stíhaný uprchlík! Prosím rozhlédněte se, hledejte informace! Mladí lidé si svou nenaplněnou duši masírují hororovými filmy. Ale vidět dělníka, jak stojí dvanáct hodin u pásu, to je horor!

 

Přeji všem mnoho zdaru v podnikání a práci, v učení se novým věcem. My, lidé, když se budeme spojovat a sbližovat dokážeme neuvěřitelné věci. Nepotřebujeme mezi sebou válčit. Věřte mi, prosím. S láskou a pochopením jeden k druhému nebudeme mít ani čas vymýšlet hlouposti. Lidstvo je dnes na vysoké technologické úrovni, velká část světa žije v blahobytu. Prosím nenechme si házet klacky pod nohy od lidí neschopných, od různých populistů, kteří potřebují naše hlasy jenom k tomu, aby se dostali k moci a penězům. Nám, lidem, jde přece o dobrý a spravedlivý svět. Je možné, že lidé budou jednou stát před většími výzvami a jestli svou energii vyčerpáme v nesmyslných válkách a svárech, pak nezbude dostatek sil pro záchranu naší nádherné planety a sebe sama.

Další články