Zde může být vaše reklama.

Velký rozhovor Práce politika by měla být veřejná služba lidem

Práce politika by měla být veřejná služba lidem

foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové

15. 10. 2020 - 15:00

V průběhu loňského roku odešla Zuzana Majerová Zahradníková od občanských demokratů a spolu s Václavem Klausem mladším stála u zrodu Trikolóry. Už v novém dresu kandidovala do krajského zastupitelstva jako kandidátka na hejtmanku, Trikolóra ale skončila těsně pod pětiprocentní hranicí a v novém zastupitelstvu nebude.

Paní Majerová Zahradníková, jak hodnotíte výsledek Trikolóry u krajských voleb?
 
V rámci všech krajů v republice (kde jsme kandidovali sami), jsme získali nejlepší výsledek. Nestačil však k překonání oné “magické” hranice 5 %. Nebudu popírat, že vzhledem k neskutečnému nasazení celého našeho týmu v kraji, jsem opravdu věřila ve víc. Člověk ale má a musí být pokorný a v každé výzvě a zkoušce hrdě a bez ztráty “kytičky” čestně obstát. A nejen to se nám podařilo. Dosud jsem v politice NIKDY nezažila takové nadšení lidí, opravdovost, reálná přátelství a týmového ducha jako právě v Trikolóra. A to je pro mě ten největší a nejkrásnější dar a naše výhra, která se jednoho dne zúročí. Žádná cesta není bez překážek, tak jako žádný strom neroste věčně do nebe. A my to nevzdáme. Nikdy. Cíl je cesta, naše cesta k poznání. Jak jsem již několikrát řekla. Budu vždy hájit a ctít to, v co věřím. I kdybych byla ta poslední, ten poslední voják v poli. Nikdy se nevzdám a nezohnu! A já věřím a vím, že v tom sama opravdu nejsem. Jsme skvělý tým.
 
Co říkáte na aktuální vývoj jednání o možných koalicích v našem kraji? 
 
Jsem, stejně jako ostatní lidé v kraji, jen pouhým pozorovatelem dění. Ale jsem aktivní politik a poslanec a na můj vkus trvalo vyjednávání opravdu extrémně dlouho. 
 
Bez koalic a politických dohod si lze funkční politiku na krajské, komunální i celostátní úrovni představit jen stěží. S kým byste do koalice šla, s kým ne a proč?
 
Koalice se uzavírají, přesněji, by se měly uzavírat, až po volbách. My říkáme, že naším programem není ani „Antibabiš“ ani „Babiš“. Jdeme svojí vlastní cestou. Práce politika by měla být o nabízení řešení, ne o vymezování se vůči někomu. Je to veřejná služba lidem, a proto by se měla dělat se zájmem o každého jednoho občana. 
 
Se kterými politickými subjekty máte nejvíce průnikových témat a která to jsou?
 
V několika krajích jsme spolupracovali se Soukromníky a Svobodnými.
 
Členkou ODS jste byla od roku 2009 a za tuto stranu jste se v roce 2017 dokonce dostala za vydatné pomoci řady peferenčních hlasů do parlamentu. Proč jste se pak o dva roky později rozhodla odejít a budovat s Václavem Klausem ml. nový projekt? A jaký máte dnes vztah k dříve mateřské ODS?
 
Nesnáším nespravedlnost a zásadně mi vadil odklon od pravicovosti, který ODS započala od příchodu Petra Fialy. Snažila jsem se to změnit. Ale ODS přestala nabízet pravicová řešení a začala se posouvat čím dál víc k liberálnímu středu. Jen aby se zalíbila. Pokud má člověk nějaké přesvědčení a věří mu, musí přeci za ním jít. Vyloučení Václava Klause mladšího už bylo za hranou. Jistě, Václav má prořízlá ústa a občas říká i kontroverzní věci, ale to je přece dobře. A teď to porovnejte třeba s tím, co ODS, respektive Petr Fiala toleruje řeporyjskému starostovi, omlouvá to, a ještě se s ním jezdí fotit. A jaký mám vztah? S některými lidmi nadále přátelský, s jinými pouze korektní.
 
 
Za největší pozitivum těchto krajských voleb považuji to opravdu až neskutečné nasazení členů a sympatizantů Trikolóry v kampani. Sice mě mrzí, že kromě Zlínského kraje nebylo korunováno prolomením pětiprocentní hranice, ale nabrali jsme spoustu zkušeností a lépe se poznali navzájem.
 
 
Vybudovat za jediný rok téměř pětiprocentní krajský volební výsledek je obdivuhodný výkon. Jak hodnotíte šance Trikolory v nadcházejících parlamentních volbách 2021? A co se musí změnit, abyste uspěli ještě více, než letos v krajských?
 
Za největší pozitivum těchto krajských voleb považuji to opravdu až neskutečné nasazení členů a sympatizantů Trikolóry v kampani. Sice mě mrzí, že kromě Zlínského kraje nebylo korunováno prolomením pětiprocentní hranice, ale nabrali jsme spoustu zkušeností a lépe se poznali navzájem. Teď si musíme sednout, vyhodnotit, co se nám povedlo a kde jsme naopak udělali chyby, a poučit se z toho. Naše první velké volby byly bohužel ty krajské, zatímco nosná témata Trikolóry jsou spíše ta celorepubliková a celospolečenská. Ke sněmovním volbám roku 2021 proto hledím s optimismem. A věřím, že to dáme.
 
Nedávno jste označila EU za žalář národů a váš kritický pohled na EU je dlouhodobě konzistentní. Jakou roli by podle vás měla sehrát EU aktuálně v rámci řešení příčin a dopadů koronakrize?
 
Nejlepší by bylo, kdyby role Evropské unie byla v řešení příčin a dopadů koronakrize nadále co nejmenší. A vůbec bych se nezlobila, kdyby to tak bylo i v jiných oblastech. Pokud však bude i nadále vítězit opačný trend, to znamená další a další utužování fiskální a politické unie, kdy se o našich věcech rozhoduje úplně jinde, pak bude lepší poohlédnout se, kde jsou dveře. Nejlépe v součinnosti s dalšími zeměmi našeho regionu.
 
Jak zpětně hodnotíte práci české vlády v průběhu jarní koronavirové krize a jak to vnímáte nyní?
 
Hodnotím ji čím dál hůř. Zatímco první reakce vlády na neznámé nebezpečí byla logická a pochopitelná, další kroky, a zvláště pak ty v ekonomické oblasti, jsou více než problematické. Miliardy létají komínem, dluhy budou platit ještě naši vnuci. Ochota široké veřejnosti akceptovat tuto politiku a aktuálně i nejrůznější opatření, často zmatená a nelogická, klesá. A upřímně, sama si nejsem vůbec jista pravdivostí a “hrou” s počty nakažených. Jak jsem i v ČT uvedla, pozitivně testovaný nerovná se nemocný. Nicméně je teď velmi důležité postarat se o naše seniory a všechny, kteří mají těžký průběh nemoci. Nesouhlasím však s lockdownem. Mnoho lidí, kteří podnikají a též zaměstnávají další, už to ekonomicky (po jarním výpadku) nemusí ustát. A těm je též potřeba pomoci a nezapomínat na ně. 

Další články