Zde může být vaše reklama.

Radniční koalice nezastupuje město, ale zájmy Černoška, říká mladý kandidát Ondřej Moskal

Radniční koalice nezastupuje město, ale zájmy Černoška, říká mladý kandidát Ondřej Moskal

12. 08. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Jaký překážkám musí čelit mladý člověk, když chce vstoupit do politiky? Která témata současná reprezentace zanedbává? Nejen na tyto otázky odpověděl jeden z nejmladších kandidátů v komunálních volbách, nominant Pirátů na kandidátce Na rovinu, student Ondřej Moskal.

Dvacetiletý Ondřej Moskal studoval technické lyceum v Olomouci, pochází z prostějovské okrajové části Vrahovice. Od září nastupuje na obor hospodářská politika na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Kandiduje na 25. místě kandidátky Na rovinu, koalice TOP 09, Pirátů, Strany zelených a hnutí Starostové a nezávislí.

 

Co Vás, dvacetiletého studenta, vede ke kandidatuře do zastupitelstva? Jakým překážkám musí mladý politik čelit, když chce uspět?

Nejtěžší je ten začátek, na koho se odvolat, když člověk chce začít. Proč? Aby se začalo nejen celostátně, ale aby se i v Prostějově začali o politiku zajímat mladí lidé, aby zjistili, že to nebolí a že jde o naši budoucnost.

Mají mladí lidé ve zdejší politice vůbec šanci? V současném zastupitelstvu je jen jeden člověk pod čtyřicet a hrstka pod padesát, v Radě je věkový průměr ještě vyšší…

Já doufám, že ano. Díky Pirátům, kteří tady mají otevřené schůze, není tak těžké začít. Podle mě je určitě špatně, když to složení je takové, zastupitelstvo by se mělo omladit, aby mladí tam měli zastání.

Není to ale tím, že po mladých v politice prostě není ze strany voličů poptávka?

Ani tak nechybí poptávka, jako nabídka. A je velké škoda, že mladí se neangažují v politice, hlavně v té místní. Mám spoustu kamarádů, kteří se o politiku vůbec nezajímají.

V čem přesně by podíl mladých na rozhodování v politice pomohl? Jaká témata současná reprezentace zanedbává a Vy byste je naopak řešil?

Mladí by tam přinášeli čerstvější pohled na věc. Když je člověk mladý, je plný ideálů a elánu, to po nárazu na realitu vyprchá. Konkrétně: třeba mě štve, že pokud bych teď chtěl mít tady děti, dětská hřiště zde jsou naprosto nedostatečná, chtělo by to jejich zkvalitnění, zlepšení zázemí, kooperaci se školami. Ve starověkém Římě byl vždy nějaký tribun lidu, který naslouchal hlasu obyčejných lidí. Myslím, že tuto roli by dnes měl plnit zastupitel, místo krytí podvodných praktik svých bohatých přátel.

Co Vám na způsobu vedení Prostějova v současnosti vadí a chtěl byste dělat jinak?

Chtěl bych, jak už jsem řekl přiblížit radnici obyčejným lidem, chtěl bych větší otevřenost, informovanost. Aby fungovala otevřená komunikace mezi občanem a zastupitelem. U nás ve Vrahovicích bylo každý rok setkání členů vedení města s občany. Nepřipadá mi, že to jednání bylo férové, ale jako by si radnice přišla obhájit své činy a ne naslouchat občanům, kvůli jakým problémům přišli.

A není přece normální, že se politici chodí občanům zpovídat?

Musí být symbióza mezi občanem a zastupitelem. Jednou je volen lidem, takže by měl jej chtít vyslechnout.

Jak hodnotíte éru současné primátorky Aleny Raškové a vůbec zdejší radniční koalice v posledních čtyřech letech?

Občas se dívám na videopřenosy ze zastupitelstev a praktiky koalice vůči opozice mi nepřipadají férové. Mnohdy koalice zastupuje ne město, ale zájmy někoho jiného. Mohl bych to uvést na případě olympijského centra a pana Černoška.

Kandidujete jako nominant Pirátů na kandidátce Na rovinu. Proč právě Piráti a Na rovinu? Může tato kandidátka po volbách něco reálně prosadit?

Jelikož jsem sympatizantem Pirátů, byla to pro mě jasná volba. Piráti jsou jedni z mála stran, které dávají velkou šanci mladým lidem, a díky těm veřejným schůzím jsem mohl snadno začít se angažovat. Určitě může, máme tam plno schopných lidí, co se týče školství, veřejné správy, životního prostředí a tak dále. Máme tam kandidáty, kteří jsou čtyři roky v opozici, takže znají dnešní situaci na radnici a vědí, co je potřeba změnit.

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

Další články