Zde může být vaše reklama.

Robert Runták: Jezdím už přes deset let na vládu připomínkovat, teď to zkusím sám

Robert Runták: Jezdím už přes deset let na vládu připomínkovat, teď to zkusím sám

14. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Robert Runták uvedl rozhovor asi těmito slovy: Léta jsem z pozice ředitele exekutorského úřadu viděl, že většina zbytečných exekucí je právě za komunální odpad. Nejen náš úřad jednal a jedná na základě soudního rozhodnutí, a nemohl s tím nic dělat. Já ale nemám hlavu vlkodlaka a nejím malé děti. I proto se v životě vydávám na druhou stranu, abych s tím teď něco dělat mohl, řekl ke dnes zveřejněnému programovému bodu na zrušení poplatku za komunální odpad.

Zrušení poplatku za popelnice. Není to populismus?

Hnutí spOLečně tady je pro všechny obyvatele Olomouce. Dlouho jsme hledali benefit, ze kterého budou mít užitek všichni – ti s trvalým pobytem i dojíždějící. Olomouc je univerzitní a spádové město, občanskou infrastrukturu využívá obrovské množství lidí a náklady na provoz města jsou vysoké. Chceme vycházet vstříc především občanům s trvalým pobytem v Olomouci. Jsme přesvědčeni, že služba svozu komunálního odpadu má být hrazena městem, podobně jako údržba parků nebo služby městské policie. V kontaktní kampani jsme zjistili, že mnoho mladých rodin nemá v Olomouci trvalé bydliště, věříme, že tento krok je bude motivovat, aby si zde bydliště přihlásili. Populismus to tedy není, je to strategický krok pro rozvoj města. Navíc nijak nezatížíme městský rozpočet.

A jak tedy nahradíte těch 55 milionů, které budou v městské kase po zrušení výběru poplatků chybět?

Máme připravené komplexnější řešení, které přinese úsporu v několika sektorech městského rozpočtu. V první řadě uvolníme peníze zjednodušením agendy, která má výběr poplatků na starost. Ušetříme tak 8 milionů Kč. Dalším krokem je optimalizace svozu odpadů zavedením tzv. smart city metod a efektivnější využití bioodpadu, takto předpokládáme úsporu 15 milionů Kč. Dále upravíme ceny pro jednorázové jízdné v MHD, které máme jedno z nejlevnějších v ČR. To nebylo zdraženo od roku 2011, zdražení o 4 Kč přinese do rozpočtu 11 milionů Kč navíc. Časové jízdné, které využívají Olomoučané nejčastěji, ponecháme tak jak je, protože hromadnou dopravu podporujeme. A největší úsporu přinese reorganizace nevytížených úřednických pozic na olomouckém magistrátu, který má společně s Přerovem nejdražší výkon správní moci v České republice. Srovnatelná krajská města zaměstnávají o třetinu méně úředníků, např. Hradec Králové, který má jako 90.000 město na magistrátu o 240 lidí méně. Námi plánované změny přinesou úsporu více než 30 milionů Kč. Celkem takto plánujeme úsporu 64 milionů Kč, městský rozpočet tedy zrušení poplatků za popelnice nijak nezatíží.

Existují zkušenosti z jiných českých měst?

Ano, například Teplice zrušily poplatky za svoz komunálního odpadu už v roce 1995. Funguje jim to výborně a navíc dokazují, že je takové řešení dlouhodobě udržitelné.

Za neuhrazené nebo špatně uhrazené poplatky za popelnice bývá obecně nejvíce zbytečných exekucí. A jejich zrušení navrhuje ředitel exekutorského úřadu. Jak to mám chápat?

Poplatky za svoz odpadů se týkají všech občanů bez rozdílu věku, tedy i novorozeňat. Vzhledem k faktu, agenda spojená s výběrem poplatků je administrativně velmi náročná, město svoje pohledávky vymáhá neefektivně. Často se pak stane, že se informace o pohledávce za tyto poplatky k samotnému dlužníkovi ani nedostane. Může to být dáno změnami v rodinné situaci, nejsmutnější jsou příběhy rodin, kdy se rodiče rozvedou, nebo zemřou, ale děti zůstanou přihlášeny trvalým pobytem na starém bytě. Poplatek jim je stále vyměřován, ale nemohou jej nijak uhradit. Město musí ze zákona tyto pohledávky postoupit do exekučních řízení. Já jezdím už přes 10 let na vládu připomínkovat nejen tyto nesmyslné mezery v zákoně. Bohužel je systém tak zkostnatělý, že se nám zatím nepodařilo dosáhnout výrazných změn.

Vlastimil Blaťák

Další články