Zde může být vaše reklama.

Strany, které jsou tematicky vyprahlé, se předhánějí v tom, kdo bude vládnout „pevnější rukou“, říká Antonín Navrátil

Strany, které jsou tematicky vyprahlé, se předhánějí v tom, kdo bude vládnout „pevnější rukou“, říká Antonín Navrátil

30. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Téma, které před volbami musí zaznít - je pojmenování zvláštního rozdvojení na české pravicové scéně, kdy jedno křídlo - ODS a Svobodní - se vůči EU vymezují, zatímco TOP09 hlásá své nEUhnutí. Jak vnímá celou situaci Antonín Navrátil z Mohelnice?

reklama poutak

Jaký je hlavní rozdíl mezi TOP09 a ODS? Abych se v tom jako volič vyznal.
Hlavní rozdíl vidím ve vztahu těchto stran k Evropské unii. TOP 09 chce, abychom byli součástí EU, protože chceme dále posílit pozici České republiky v unii. ODS chce naši pozici v EU oslabit, což bude prakticky znamenat naše směřování na okraj EU. Odtud je pak jen krůček k vystoupení z unie. Mimo EU bychom byli slabší a zranitelnější, což TOP 09 nechce.

Kritika EU je v posledních letech všudypřítomná. Čím si vysvětlujete, že původní argumenty – euro, dotace… - jsou nahrazovány „národoveckou rétorikou“?
Nadávat, to my Češi umíme a nejlépe vše na někoho svádět. Teď jsme si našli EU, která „za všechno může“. Navíc, složitější témata zůstávají v pozadí různých populistických zkratek. Přijetí či nepřijetí eura je např. téma, které vyžaduje delší diskusi. To se dnes nenosí, jednodušší je napsat „Ne diktátu EU“, než věcně argumentovat. Lidé stále méně čtou a tak se jim líbí, když skrze hesla objeví viníka jejich problémů. Myslí si, že rádoby silný vůdce, který hlásá hesla „Všeci kradnú“ nebo „Stop islámu“ ad., jejich problémy vyřeší. Nikdy se tak nestane. Tito populisté nejsou schopni vypracovat volební program, který by obsáhl celkovou problematiku vládnutí v naší zemi. Mají jen ta hesla a tak i jejich úroveň vládnutí je předvídatelná. Bída.

Proč se na té národovecké vlně vezou i jinak demokratické strany?
Strany, které jsou tematicky vyprahlé, se předhánějí v tom, kdo bude vládnout „pevnější rukou“. Zkrátka, už nevědí, co by udělaly pro získání hlasů voličů. Nejdříve lidi vystraší a pak jim nabídnou rychlá řešení v podobě hesel.  Ze setkání s voliči vím, že mladší a střední generaci spíše zajímá, jestli budou mít nějaký důchod. Zdali bude v eurech nebo korunách je pro ně druhořadé.

Myslím, že je na místě, aby – i čistě v rámci vyváženosti debaty – zazněly také argumenty o tom, proč Unie ano. Jaké byste uvedl jako tři hlavní?
Žijeme delší čas v míru a lidem se daří nejlépe v moderních dějinách. Za to je třeba poděkovat také Evropské unii, jejíž jsme součástí. Co bychom byli bez ní? Zemí lobbistů, kterou si rozdělí mafiánské rodiny, a rejdištěm agentů. Děkuji, nechci. Na prvním místě je tedy bezpečnost, kterou získáváme díky členství v EU a NATO.  Na další dvě místa bych přidal volný pohyb lidí za prací či studentů za vzděláním a pak v neposlední řadě také ekonomické výhody spojené s trhem EU, jehož jsme součástí, ale to už je na samostatnou debatu.

Obecně – může být zahraniční politika vůbec tématem, které vyhraje nebo prohraje volby?
Také tento rozhovor dokazuje, že zahraniční politika a směřování naší země více na západ nebo na východ, je právě zásadním tématem těchto voleb. O vítězích a poražených rozhodnou nerozhodnutí voliči, kterých je podle aktuálních průzkumů více než milion. V tomto kontextu pak mohou být výsledky voleb oproti předvolebním průzkumům překvapivé.
Vlastimil Blaťák

Další články