Zde může být vaše reklama.

Zastupitel Švec k povýšení Baláše na kraj: Ať si s sebou vezme i některé vedoucí odborů magistrátu

Zastupitel Švec k povýšení Baláše na kraj: Ať si s sebou vezme i některé vedoucí odborů magistrátu

02. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Učitel prostějovského Reálného gymnázia František Švec působí od roku 2014 v prostějovském zastupitelstvu. Svými ostrými a výraznými projevy pravidelně dostává do úzkých členy vedení města. Švec byl zvolen za hnutí ANO, které před časem opustil. Co říká na vývoj v hnutí či na aktuálně probírané komunální kauzy, prozradil v rozhovoru pro Hanácký Večerník. Zmínil se i o výběru tajemníka prostějovského magistrátu Baláše na kraj.

V posledních dnech rezonuje hlavně povýšení současného tajemníka prostějovského magistrátu Lubomíra Baláše do funkce ředitele krajského úřadu. Jaký na to máte názor?

Je pro mě velmi zajímavé, že úředník spojený hned s několika kauzami, kterému bylo prokázáno možné porušování zákonných norem a který stojí za okrádáním vlastních zaměstnanců je povýšen na krajský úřad a to do vysoké úřednické funkce. Jedno pozitivum zde vidím, určitě se změní atmosféra na radnici a většině úředníků magistrátu se uleví. Měl by si s sebou vzít i některé vedoucí odborů.

Na minulém jednání zastupitelstva jste se také velmi vyjadřoval ke kauze platových tříd úředníků prostějovského magistrátu a celkové atmosféře na úřadě, kde mají všichni strach. Mohl byste to nějak rozvést?

Platy na magistrátu jsou žhavý problém. Velice mi vadí, že když je možnost zařadit dobrého úředníka do vyšší platové třídy, tak se spíš hledají možnosti, jak to neudělat. Samozřejmě mimo vyvolených a „loajálních“.

Před více než rokem jste spolu s dalšími zhruba patnácti členy opustili prostějovské hnutí ANO 2011. Co říkáte na další vývoj hnutí ANO, jak na celostátní, tak na komunální úrovni?

Členem hnutí ANO 2011 jsem byl víc než 3 roky. Zpočátku nadšení a víra ve změnu. Prošel jsem aktivně troje volby a stal se zastupitelem. Potom to začalo jít z kopce. Poznal jsem, že mám být vděčným zaměstnancem firmy a plnit příkazy. Členská základna jsou blbci z ulice a vlastní názor je v podstatě zločin. Scénář stejný v celé republice. Dnes se snad otvírají oči i ostatním lidem a voličům.

Noviny napojené na prostějovskou radniční koalici před dvěma lety uvedly, že Váš kolega, zastupitel František Filouš byl agent Státní bezpečnosti. V onom článku to navíc bylo prezentováno tak, že by jeho údajné estébáctví mělo vadit Vám, když jste kritizoval minulost radního Šlambora ve vojenské kontrarozvědce. Teď se tyto noviny Filoušovi omluvily, veřejné peníze do nich ale plynou dál. Jak to zpětně hodnotíte?

Soudruh  Šlambor prokazatelně donášel na své spolupracovníky a kamarády! Kolega Filouš je slušný člověk.  Prostějovský Večerník ho urazil, on je zažaloval a vyhrál. Co tady mám hodnotit? Já jsem situaci znal a plátek typu Prostějovského večerníku mi nestojí za námahu se žalobou. Koalici tento typ „tisku“ vyhovuje. Peníze nejsou pro vedení města problém. Víte přece, kdo sedí v radě města.

reklama poutak

Krajský úřad teď nedávno také rozhodl v kauze přestupků radních, kteří jsou také členy Dělnické tělocvičné jednoty, že byli ve střetu zájmů. Mají zaplatit pokutu ve výši 5 tisíc korun. Přesto se však chtějí odvolat až k Ústavnímu soudu…

Upřímně řečeno je příliš nechápu. Udělali malou chybu a situaci mohli v klidu a tichosti ukončit. Dnes je zbytečná ostuda.

Děkuji za rozhovor.

 

Jakub Čech

Další články