Zde může být vaše reklama.

Zuzana Majerová Zahradníková: Ve volbách budeme spokojeni se ziskem 15 procent

Zuzana Majerová Zahradníková: Ve volbách budeme spokojeni se ziskem 15 procent

29. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V sérii předvolebních rozhovorů přišla řada na olomouckou lídryni ODS Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, a rozhovor to byl otevřený a zajímavý. Vydavatel Hanáckého Večerníku se současně Zuzaně Majerové Zahradníkové omlouvá za červencové zveřejnění článku s nepodloženými informacemi na zpravodajském webu HV.

luneta banner

Jaká jsou témata těchto voleb z pohledu ODS?
Osobně si myslím, že ústřední motiv letošních voleb vnímaný lidmi, ne stranami, je boj o demokracii a svobodu. Současná vláda nás tlačí zpátky do totality, a některými zákony už dosáhla většího omezení svobody, než tu bylo před rokem 1989. Tyto volby jsou proto boj o svobodu. Mám jmenovat? Protikuřácký zákon, skandální prolomení domovní svobody, cenzura, povinná školka, prostorové odposlechy bez soudního povolení, a mnohé další. Člověk si to mnohdy ani neuvědomuje, dokud se ho to osobně nedotkne.

To jsou témata voleb. Jaká témata do nich přináší ODS a Vy osobně?
Pro ODS je to na prvním místě bezpečnost a suverenita země, zrušení minimální mzdy a tím navýšení mezd. Snížení daní a kompletní reorganizace školství, větší kompetence ředitelům škol a zastavení plošné inkuze.


Co je to inkuze?
Začleňování mentálně postižených do normálních škol, které umožňuje všem dětem bez rozdílu plnit povinnou školní docházku. Je to jedno z ústředních témat. Vnímám ho, protože jsem učitelka. A samozřejmě nám záleží na vztahu k Evropské Unii - na vyčlenění se z tvrdého jádra, s možností vlastní azylové a migrační politiky. Jsme proti kv´´otám. Jakékoli kvóty jsou totiž špatné.

Jaká je v současné ODS role Václava Klause mladšího? Je to člen, nebo guru?
Václav Klaus mladší je řadový člen ODS. Je členem expertního týmu v oblasti školství. Velmi úzce s ním spolupracuji. On je spíš odborníkem na středoškolské a vysokoškolské vzdělávání, já na základní, které je zmíněnou inkluzí nejvíce ohroženo. Rozhodně ale není guru, je normální člen. ODS je demokratická strana, a názorové proudy v ní jsou různé. Jsou mezi námi konzervativci, liberálové. Základní cíl ale máme stejný.

Jaký je v současnosti váš koaliční potenciál?
ODS je schopná jít do koalice se všemi demokraticky vzniklými stranami. S těmi, které mají svůj vnitřní řád a nejsou ovládány jednou osobou. Jen dvě strany jsou pro nás nepřijatelné - KSČM a Hnutí ANO.

Které jsou naopak nejbližšími partnery?
To je předčasné říkat, vůbec nevíme, jak voliči rozdají karty...

Celý rozhovor v tištěném Hanáckém Večerníku 29.9.2017

Další články