Prospánek léto

bannery-vanoce-1_728x90

Na letošní Bioslavnosti za kroupami a ptáčky, říká Barbora Hernychová

Letní festival Bioslavnosti si za třináct let svého trvání vydobyl na poli společenských akcí olomouckého kraje své neodmyslitelné místo. Den plný zdravého jídla, pití a zábavy pro celou rodinu každoročně navštěvuje přes 3 500 lidí. 14. července se areál společnosti PROBIO ve Starém Městě pod Sněžníkem změní v rušný trh, kde nakoupíte v kvalitě bio snad úplně vše. Akci doprovází i pestrý hudební program, ekologický dětský koutek a komentované exkurze do bio mlýnů, skladů, balíren firmy. Co nám biopotraviny přináší a jaké jsou jejich výhody, jsme se zeptali Barbory Hernychové, která má ve firmě PROBIO na starosti PR a marketing.

luneta banner

Bioslavnosti chystáte letos už po třinácté, vnímáte nějakou změnu ve vnímání biopotravin za tu dobu?  Mění se názory lidí na bio?

Nějaká změna a vývoj tam samozřejmě znát jsou. V roce 2006, kdy jsme pořádali Bioslavnosti poprvé, nebylo na trhu zdaleka tolik biopotravin jako nyní. Lidé jsou dnes mnohem uvědomělejší, mají více informací, zajímají se o kvalitu potravin, sledují blogy o jídle, nové trendy v gastronomii a vnímám, že i více vaří dokonce i mladší generace. Na druhou stranu si uvědomuji, že základní vysvětlování co je to bio a ekologické zemědělství, jaké benefity přináší mně jako jedinci a co přírodě a celé planetě, je na místě stále opakovat.

A jaké benefity to tedy jsou?

Ekologické zemědělství je především forma hospodaření v souladu s přírodou, respektování přírody a ne boj s ní a její drancování. Ekologický zemědělec nikdy nepustí do půdy žádné nebezpečné chemické přípravky. Na ekologických polích nenarazíte na chemické postřikovače ani traktory s umělými hnojivy. Naopak pole jsou plná života, pestrá, v půdě žije spousta důležitých mikroorganizmů, hmyzu a žížal. Kvetou zde plevele, které lákají užitečný hmyz. Podívejte se na lán monokulturní žluté řepky, která je mnohokrát do roka chemicky ošetřena, a pak na malá políčky s remízky a mezemi, kde poletují barevní motýli, plno včel, různí ptáci a prostě to tam žije – ten rozdíl vidí každý na první pohled. Hlavní benefit je tedy ten, že při produkci biopotravin je současně pečováno o naši krajinu, je udržována pestrost živočichů i rostlin, není znečišťována voda ani vzduch a nemusíme se bát, že přiotrávíme zemědělskou chemií sebe či své děti. 

A co naše zdraví? Jsou biopotraviny opravdu zdravější, jak se často uvádí?

Ten pojem „zdravější“ spočívá právě v tom, jak jsou pěstovány a zpracovávány. Během celého procesu výroby se do biopotravin nedostanou žádné umělé chemické látky, ani na poli, ani při konečné úpravě. Žádná barviva, dochucovadla, konzervanty ani plnidla. Nedávno byla například zveřejněna reportáž s výsledky chemických rozborů, v nichž se prokázalo, že jablka z farmářského trhu, kde člověk předpokládá o něco lepší kvalitu než třeba v supermarketu, obsahují až 14 reziduí různých pesticidů!! Tady už člověk přestává chápat, proč je potřeba při pěstování jablek tolik chemie. Naproti tomu jablka v kvalitě bio neobsahovala ani jeden. V tom spatřuji smysl tvrzení, že biopotraviny jsou zdravější.

To je dost alarmující zpráva. Bioslavnosti jsou možná tedy jeden ze způsobů, jak lidem ukázat, že kupovat biopotraviny má smysl. A jak s tím vším souvisí vaše letošní téma „Kroupy a ptáčci“?

Hlavní motiv „Kroupy a ptáčci“ v sobě nese široké poselství. PTÁK - coby důležitý ukazatel čistoty krajiny, KROUPY a ZRNÍ coby tradiční základ naší stravy. Obojí se spojuje v tématu ekologické zemědělství, které velkou mírou přispívá k udržení a ochraně naší přírody, půdy, vody a je zdrojem poctivých zdravých potravin. Všechny tyto souvislosti chceme lidem předat, vysvětlit, že téma je široké a komplexní a týká se každého z nás. Tím, kde a co nakupujeme - to svými penězi podporujeme. Každý se můžeme svobodně rozhodnout sám za sebe, zda předám své peníze anonymním výrobcům nekvalitních chemických potravin a podpořím tím devastaci půdy, otravování spodní vody a budu si zadělávat na alergie nebo své peníze vyměním za poctivě vypěstované jídlo, s jehož vznikem se pojí i ochrana krajiny, péče o přírodu a své vlastní zdraví.

-vb-

Pro komerční prezentaci Vaší společnosti jsme připravili rychlý a jednoduchý postup pro tištěnou i online verzi Večerníku.

komercni_zona

    • navrh web nabah

       

    •  BIOSLAVNOSTI_2018_banner_300x200_052018_01

 

dot

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. RozumímVíce