Zde může být vaše reklama.

Nemusí platit rovnice, že zdravé se rovná dražší, říká Jana Lysáková, ředitelka firmy Pro-Bio

Nemusí platit rovnice, že zdravé se rovná dražší, říká Jana Lysáková, ředitelka firmy Pro-Bio

08. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Jestli existuje pro zapomenuté Jesenicko ekonomická záchrana, pak je to biozemědělství. Firem v tomto segmentu roste v regionu v poslední době jako hub po dešti. Ředitelka největší z nich Jana Lysáková si za svojí prací stojí.

videoprojektory web

Co vlastně znamená bio?
Ekologické zemědělství a výroba biopotravin mají svá jasná pravidla dána Zákonem o ekologickém zemědělství. Každý farmář i výrobce, který se rozhodne hospodařit ekologicky a zpracovávat biopotraviny, musí dodržovat přísná kritéria. Ekologické zemědělství respektuje přírodní zákony a zříká se vnějších umělých zásahů do celého procesu. Ekologičtí zemědělci nepoužívají chemické ochranné prostředky ani umělá hnojiva, hospodářská zvířata chovají s ohledem na jejich přirozené fyziologické potřeby a bez přikrmování antibiotiky a preventivními léky. Biopotraviny jsou zpracovávány takovým způsobem, aby byla zachována jejich přirozená chuť a nutriční hodnota - tedy šetrně, bez použití umělých přísad a škodlivých technologií.  Jsou proto nejbezpečnější a nejvíce kontrolované potraviny na trhu. Jejich výroba je zcela transparentní, mají dohledatelný původ a zaručují vysokou kvalitu.

Proč mají lidé ještě dnes vůči potravinám označeným bio předsudky?
Lidé jsou v současné době doslova zmateni informacemi. Problém není to, že informací je málo, ale naopak, že jich je moc. Na obalech produktů se objevují názvy: „natur“, „přírodní“, „farmářský“ atd. Daná označení však nemají vlastní ustálenou definici ani pravidla, která by výrobce musel dodržovat. Nejedná se o žádnou oficiální značku či logo, neexistuje žádná kontrolní organizace garantující toto tvrzení. Takto označené potraviny neznamenají automaticky to samé jako BIO a vůbec nemusí jít o zdraví prospěšné produkty.  Lidé navíc BIO často spojují jen s módní pomíjivým trendem  či drahým výstřelkem. Chybí zde informace o souvislostech. BIO a ekologické zemědělství je především o šetrném a ohleduplném přístupu k půdě, ke krajině, o úctě k přírodě, která nás obklopuje a v neposlední řadě o zdraví a chuti, kterou nám jako lidem přináší. Rozhodně se nejedná o krátkodobou záležitost, naopak to, že se k půdě, vodě a ovzduší chováme ohleduplně a s pokorou, můžeme získat benefity jenom my, ale i mnoho generací po nás.

Společnost Pro Bio patří mezi největší výrobce u nás vůbec. Je tento segment cestou pro oblast Jeseníků, kde je dlouhodobě vysoká nezaměstnanost?
Mnohokrát jsme přemýšleli o přesunutí výroby do logisticky příznivější oblasti, ale vždy jsme si uvědomili, že podnikání v této oblasti má pro místní obyvatele velký přínos a navíc se nám ve Starém Městě a jeho okolí moc líbí. Dlouhodobě jsme největším zaměstnavatelem v regionu, kde je jedna z nejvyšších nezaměstnaností v celé republice. Přes vysokou nezaměstnanost máme velké problémy s obsazování volných pracovních míst. Potřebujeme šikovné lidi do výroby (na mlýn) nebo na údržbu, ale nedaří se nám tyto volné pozice obsadit.

Platí rovnice, že zdravé se rovná dražší?
Platit to určitě nemusí. Biopotraviny jsou v porovnání s konvenčními potravinami dražší, ale není to tím, že jsou zbytečně předražené. Naopak některé produkty konvenčního zemědělství jsou díky nekvalitním surovinám a využívání náhražek extrémně levné. Věříte, že čokoládová tyčinka či sušenky za 4 koruny jsou z poctivých kvalitních surovin? A lidé, kteří je vyráběli dostali poctivě zaplaceno? Či mléko které vydrží půl roku a stoji 11 korun, zda je plné živin a opravdu je to to, čím chci krmit své děti? Zde je na zvážení, co chci jako spotřebitel svými penězi podpořit a kde mám své priority, co chci sobě a své rodině dopřát. Biopotraviny jsou se svým příběhem zcela autentické. Jsou vyráběny s osobním přístupem, nejedná se o anonymní produkt, tomu také odpovídá jejich spravedlivá cena, která v sobě nese mnohem víc než jen danou potravinu. Nákupem biopotraviny současně podporujeme poctivou práci všech, kteří se na výrobě podíleli, zdravější krajinu, čistší vodu, druhově bohatší zastoupení živočichů i rostlin, přirozenější chuť i vlastní zdraví. Ekozemědělec nikdy nevypěstuje za minimum peněz maximum. Není to ani jeho cílem.

Společnost má averzi vůči „éčkům”, aniž by tomu podrobněji rozuměla. Co jsou éčka a kterých se opravdu bát?
Pojmem „éčka“ se označují přídatné látky, které se dodávají do potravin za účelem zvýraznění vůně, chuti, barvy, prodloužení trvanlivosti či zajištění nadýchanosti a křehkosti. Ne všechna éčka jsou škodlivá. Například i vitamíny či přírodní barviva jsou pro přehlednost označována jako „éčka“. Zpozornět bychom ale měli u éček rizikových (existují přehledné seznamy, které ukazují, jaký dopad mají daná éčka na naše zdraví). Mnohé vědecké studie potvrzují, že se éčka mohou podílet na vzniku dětských alergií, snížení imunity a dalších zdravotních potížích. Díky nim je výrobek sice zdánlivě pro zákazníky přitažlivější, ovšem na úkor svých výživových vlastností a vlivu na lidské zdraví. Přestože jsou všechna používaná povolená éčka podrobena kontrole na zdravotní nezávadnost a působí podle výrobců bezpečně, jejich společný efekt ale není dále zkoumán. Běžně tak konzumujeme mix mnoha takovýchto přídatných látek, které v těle vytváří tzv. chemický koktejl, jehož důsledky již ale nikdo nestuduje. Biopotraviny jsou proto vzhledem ke svému přirozenému původu a výrobě doporučovány odborníky coby bezpečná prevence vzniku alergií především pro děti a těhotné ženy.
Vlastimil Blaťák

Další články