Zde může být vaše reklama.

Carlo Capalbo podesáté rozběhá Olomouc

Carlo Capalbo podesáté rozběhá Olomouc

23. 03. 2019 - 00:00

Jubilejní 10. ročník letos čeká olomoucký půlmaraton. Dnes již tradiční běžecký závod, kterého se účastní tisíce sportovců od profesionálu až po hobíky a navíc všech věkových kategorií, přivedl do Olomouce Ital Carlo Capalbo.

A jak to všechno začalo, na to Pablo Capalbo zavzpomínal. „Je to už deset let, to pro mě byl sen, který se stal realitou. Před deseti lety, myslím, že to bylo v lednu, byla tehdy zima. Byl jsem v Olomouci, mám tady kamaráda. On věděl, že děláme závod v Praze a zeptal se, proč to nezorganizujeme i na Moravě, navíc, že Olomouc je krásné město,“ řekl Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech a předseda komise silničních běhů IAAF. „Nebyl jsem nikdy předtím v Olomouci tak, abych si ji prohlédl. Pak jsem tady byl celý den s kamarádem, prohlédl jsem si město a viděl, že je Olomouc skutečně krásná. A řekl jsem si, že to zkusíme,“ podotkl.

Takže záměr by byl, bylo nutné ho tehdy probrat s primátorem Martinem Novotným. „Měli jsme spolu schůzku. Sdělili jsme mu náš nápad, že z Olomouce bude hlavní město běhu pro celou Moravu. A pan Novotný se zeptal, jak to myslím. Tak jsem mu vysvětlil, že uděláme půlmaraton, rodinný běh a tak. Bavil jsem se pak o tom, kolik lidí by mohli běžet. Tak jsem mu odpověděl, že klidně deset tisíc, že v to doufám. A pan Novotný mi říkal, že tady není Praha, že tady je Haná a hanácká mentalita. A jestli prý půjde běh a hanácké mentalita dohromady. No a řekl jsem mu, že to zkusíme,“ vyprávěl Capalbo. „No a vidíte, za deset let se z toho stal velmi populární závod. A můžu vám říct, že třeba účastníků je v Praze více, ale atmosféra, diváci kolem trati, babičky v oknech, co fandí běžcům, to všechno je lepší v Olomouci,“ podotkl Capalbo.

První rok běželo šestnáct set lidí. „To byl dobrý start. A za těch deset let už tady běželo přes šedesát tisíc lidí, zapojilo se celkem přes pět tisíc dobrovolníků, minimálně stejně tolik bylo zahraničních účastníků, kteří se přiletěli, přijeli vlakem. Byli tady v Olomouci na našem závodu. A myslím, že to mělo pro město nejen tento přínos, spousta lidí začala právě kvůli půlmaratonu běhat a být aktivní,“ řekl Carlo Capalbo. Znovu Olomouc rozběhá již 15. června.

Petr Pelíšek

Další články