Zde může být vaše reklama.

BK REDSTONE a nadstavba Chceme napravit dojem, říká Libor Špunda

Chceme napravit dojem, říká Libor Špunda

foto: Petr Pelíšek

27. 01. 2022 - 10:30

Basketbalisté BK REDSTONE Olomouc vstoupí v sobotu domácím utkáním proti Děčínu do bojů ve skupině o 9. – 12. místo. A cíl mají zřejmý. První část nejvyšší domácí soutěže mají za sebou basketbalisté BK REDSTONE Olomoucko. Díky vítězství na půdě USK Praha obsadil tým jedenácté místo. „Nejsme spokojeni s umístněním, je to ale realita. V nadstavbě chceme celkový dojem napravit,“ říká generální manažer BK REDSTONE Libor Špunda.

V základní části tým získal pouze tři výhry. Co říkáte na takovou bilanci?
Pochopitelně z toho žádnou radost nemáme. Nechci se vymlouvat, ale měli jsme několikrát velkou smůlu. S Děčínem jsme prohráli o bod, v Ostravě o pět, stejně jako v Jindřichově Hradci. V Kolíně rozhodovalo až prodloužení, v Brně jsme ještě čtyři minuty vedli a s Královskými Sokoly tým prohrál o koš. Vím, že se na to historie neptá, chci pouze říci, že sestava je konkurenceschopná. Výsledkově se to neprojevilo.

Nejsou těsné porážky frustrující? Horší, než kdyby vás soupeři jednoznačně přejeli?
Bezprostředně po takovém zápase jistě ano, celkově je pochopitelně lepší vědomí, že hrajeme vyrovnané duely. To udržuje víru, že se výsledkově můžeme zlepšit. Pokud by nám protivníci dávali o dvacet, žádná by nebyla.

Nedoplatilo Olomoucko na řadu změn v průběhu základní části? Z původní sestavy odešlo šest hráčů, vyměnil se trenér…
… a navíc z kádru po měsíci vypadl i Milutin Dukanovič. Těch změn je hodně. Ale potřebovali jsme tým oživit. Prvním impulsem byla změna na postu trenéra po jedenácté porážce v řadě. Když to nepomohlo, sáhli jsme i do kádru. Nechtěli jsme jen přihlížet, jak nám sezona utíká. I s vědomím, že se budeme muset znovu sehrávat. Myslím, že máme lepší tým, než na začátku sezony a v nadstavbě se to projeví.

Ve druhé části Kooperativa NBL budete hráč čtyřkolově s Děčínem, Ostravou a Jindřichovým Hradcem. Na desáté místo a postup do předkola play – off ale ztrácíte pět výher. Čeká tedy tým především boj o záchranu?
Čistě matematicky je možné všechno, reálně si ale myslím, že Děčín a Ostrava už mají hodně velký náskok. Musíme se hlavně soustředit na boj o jedenáctou příčku, která znamená jistou záchranu. Potřebujeme Jindřichův Hradec udržet pod sebou, do baráže rozhodně nechceme. Každý ví, že pražská Slavia dělá maximum, aby z první ligy postoupila. Bojovat o záchranu se soupeřem, který prakticky celou sezonu vyhrává, není nic, čeho bychom se chtěli zúčastnit.

Z čeho čerpáte víru, že se klub mezi elitou udrží?
Vím, jak hráči pracují na tréninku. I naši fanoušci vnímají, že týmu nechybí bojovnost. Všichni se během zápasů rvou o každý míč. Jsou odhodlaní sezonu zlomit. Charakterově jsou v sestavě samí kvalitní hráči. A právě charakter bude v klíčových okamžicích rozhodovat.

Další články