Zde může být vaše reklama.

Sigma opět v nejistotě: Má avizovaný zájemce dost peněz? Nevypadá to...

Sigma opět v nejistotě: Má avizovaný zájemce dost peněz? Nevypadá to...

24. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V další blamáž by se mohlo obrátit vyjednávání s avizovaným možným kupcem fotbalové Sigmy. Podnikatel Lukáš Urbanec, jednání s nímž klub nedávno bez dalšího komentáře potvrdil, rozhodně podle dostupných veřejných zdrojů nemá dost peněz na to, aby klub koupil. Jeho firma U plus U vykazuje podle justice.cz zajímavý zisk, na koupi Sigmy však zcela nedostačující.

luneta banner

Urbancova firma U plus U vykázala za rok 2016 zisk ve výši přibližně 8 a půl milionu korun. To pravděpodobně není dost na to, aby dokázala bez potíží koupit olomoucký fotbalový klub. V tomto případě se hovoří o kupní ceně na úrovni okolo 32 milionů na ruku za 51 % Gajdových akcií, a potom dalších 15 milionů každý rok. Aby měla společnost U plus U na podobnou akvizici, musela by mnoho let odkládat veškerý zisk jen k tomuto účelu, což ale podle veřejně dostupných zdrojů nebylo možné - před přibližně deseti lety totiž podle portálu justice.cz čelila hned několika exekucím (zde).

Poplach na Sigmě: Další blamáž?

Osmatřicetiletý podnikatel z Opavy Lukáš Urbanec je jednatelem firmy U plus U, která se zabývá autodopravou. Jeho historické spojení se Sigmou je v podstatě nulové, redakci se podařilo dohledat jednu drobnou inzerci v klubovém předzápasovém zpravodaji. V současné době firma U plus U mezi partnery fotbalového klubu nefiguruje.

Podle informací, které má redakce Hanáckého Večerníku k dispozici, si už na Sigmě stačili Lukáše Urbance prolustrovat a zjistili, že na koupi klubu pravděpodobně dostatečné prostředky nemá. Údajně si jej měl před několika dny předvolat k vysvětlení sám Jaromír Gajda, Urbanec se údajně hájí uloženými penězi ve Švýcarsku.

Otázky, které jsme jednateli společnosti U plus U panu Urbancovi před několika dny položili, zůstaly bez odpovědi, samotný klub se na svém webu 5. dubna letošního roku stručně vyjádřil, že "došlo k jednání akcionářů SK Sigma Olomouc, a.s., tj. Statutárním městem Olomouc a SK OLOMOUC SIGMA MŽ, z.s. s panem Lukášem Urbancem, který během podzimní části sezóny projevil vážný zájem o akcionářský vstup do fotbalové společnosti. Jednání, které proběhlo na radnici za účasti primátora Statutárního města Olomouc a vedení fotbalového klubu, bylo velmi nadějné a zúčastněné strany vyjádřily vůli navázat na jeho pozitivní záměr již právními a jinými konkrétními kroky. Cílem je tato jednání dokončit s úspěšným výsledkem do konce jarní části sezóny s tím, aby v novém akcionářském složení mohla být zahájena příprava na nový soutěžní ročník."

Jestli má firma U plus U tolik peněz, aby si mohla koupit klub, je ale otázkou. Částečně na ni dává odpověď opět server justice.cz. Podle něj může mít tato společnost v hotovosti k dispozici maximálně 56 milionů, pokud se zbaví všech aktiv, kterými disponuje, včetně pohledávek. Současně ale má firma U plus U v cizích zdrojích úvěr přes 20 milionů korun. Navíc zisk 8 a půl milionu z roku 2016 tvořil z velké části prodej majetku. Je diskutabilní, jestli by by na na základě takové účetní závěrky firmě na nákup klubu vůbec půjčila.

-vb-

Další články