Zde může být vaše reklama.

Lékařský hokejový tým má konečně dresy. Přijdete na zápas?

Lékařský hokejový tým má konečně dresy. Přijdete na zápas?

06. 12. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Příležitost ke společenskému setkání s kolegy lékaři, ale současně možnost chlapského měření sil při hokejovém zápase. Tak lze charakterizovat Memoriál Jiřího Seluckého, který na počest někdejšího primáře pořádá třetím rokem ortopedické oddělení Nemocnice Přerov. K zápasům na přerovském zimním stadionu si domácí lékaři zvou týmy z Fakultní nemocnice Olomouc a brněnské Fakultní nemocnice u Sv. Anny. Přátelský miniturnaj vyhrál hned dvakrát tým z Olomouce. Na rozdíl od soupeřů ale svou nemocnici nemohl reprezentovat v jednotných dresech. To se teď změnilo.

jaro_banner_web

Mužstvo sestavené téměř výhradně z lékařů dorazí na další zápasy ve zcela nových úborech v základních barvách FN Olomouc a pod jménem Bílí vlci z fakultky. K prvnímu zápasu v roce 2016 si podle primáře Traumatologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Radima Vintera kolegové z Přerova pozvali jen olomoucký tým. „Tehdy jsme vyhráli. Na další ročník jsme bohužel nedorazili, protože nám řekli pozdě a my jsme nedali dohromady mužstvo, ale o rok později jsme už zase zvítězili,“ popisuje iniciátor Bílých vlků z fakultky a jejich neoficiální kapitán. Podle požadavků přerovských pořadatelů má být družstvo sestavené především z lékařů, aby se nemohlo stát, že by nastoupili mladí, dvacetiletí sanitáři, kteří ještě hokej závodně hrají. „To u nás není problém. Dá se říct, že jsme taková hokejová nemocnice. Kolegové z Přerova si z nás dělali srandu, že jsme mančaft poskládali z různých nelékařských profesí, abychom je porazili, ale tak to není. Kromě jednoho zřízence z druhé chirurgie a dvou zdravotních bratrů z urgentu jsme všichni doktoři,“ zdůrazňuje MUDr. Vinter.

Na úspěšné soupisce figurují lékaři z traumatologie, ortopedie, I. interny, očního, neurochirurgie a kolega ze šternberské gynekologie. Traumatologii kromě primáře Vintera zastupují Ján Kriváček, Lukáš Vinter a Michal Knápek, z Ortopedické kliniky pak hrají Matej Smižanský, Radim Kalina a Petr Neoral, z Neurochirurgické kliniky Vlastimil Novák, z Oční kliniky Martin Šín atd. Jen gólman, Pavel Telecký, je firemní zástupce a tedy nelékař mimo FN Olomouc. Sestavu na další turnaj by kapitán nerad měnil, protože byla úspěšná. „Když ale někdo nebude moci, určitě to dáme dohromady, protože se v nemocnici nabízí řada dalších hráčů,“ je přesvědčený vášnivý amatérský hokejista, který hrává třikrát týdně a k hokeji přivedl i své dva syny. „Začal jsem hrát až na medicíně, zhruba ve dvaceti, a od té doby mě hokej drží. Teď už chodím spíš proto, že jsem to slíbil, ale pořád ještě hraju docela rád. Spoluhráči jsou ale čím dál mladší, mí vrstevníci odcházejí, takže já už si nemám kde pořádně zahrát. Dřív jsem brával kluky na hokej a manželka se mě ptala: Tak co, jak hrál Lukáš? A já jí odpovídal, že to bylo dobrý, nebo špatný. A teď se žena ptá synů: Tak co, jak hrál tatínek?,“ směje se Vinter.

Je přesvědčený, že kolegové z Přerova mužstvo FN Olomouc na další turnaj pozvou. „Musí nás pozvat, protože by jinak přišli o putovní pohár, který je vystavený u nás,“ vysvětluje s úsměvem. A těší se, že si zahrají v nových dresech Bílých vlků z fakultky. „Minule nás mrzelo, že přerovští kolegové mají pěkné dresy a my nemáme nic. Museli jsme hrát každý v jiné soupravě. Proto jsme se obrátili na naše marketingové oddělení a výsledkem jsou tyhle dresy,“ ukazuje MUDr. Vinter spokojeně na nové úbory. Požadavek přitom zněl, aby dresy byly v základních barvách nemocnice a byly neutrální, tedy bez jmenovek. „Jsou tak využitelné i pro jiné příležitosti než hokej. A neznamená to, že dresy budou patřit jen traumatologii. Můžou je využívat i jiné kliniky,“ doplnil. „Doufáme, že v nových dresech neuděláme ostudu. Asi si na nás v Přerově trochu brousí zuby. Říkali totiž, že se do Fakultní nemocnice určitě nepřijímá podle toho, jaký je doktor, ale jak hraje hokej,“ vtipkuje primář Traumatologické kliniky FN Olomouc.  

Adam Fritscher

Další články