Zde může být vaše reklama.

Prostějov se Slavií padl. Hokej na Hané ale žije a má za sebou neskutečný vzestup

Prostějov se Slavií padl. Hokej na Hané ale žije a má za sebou neskutečný vzestup

06. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovští Jestřábi padli se Slavií 0:4 na zápasy a v play off první ligy končí, Přerovu ještě před pátým duelem v Českých Budějovicích zbývá teoretická naděje. Přesto jsme s hokejem dál, než jsme na Hané byli ještě před dvěma, třemi lety: tehdy jak Olomouc, tak Přerov a Prostějov hrály o ligu níž.

Letitá koncepční práce přinesla ovoce. V Olomouci se po zimáku prohánějí extraligové týmy a Mora je ve čtvrtfinále, dva sousední kluby mají za sebou (v případě Přerova to ještě neplatí) mimořádně úspěšnou sezónu. Ještě dva roky nazpět přitom Prostějov nedokázal přejít v play off druhé ligy přes Karvinou, Přerov na tom byl podobně a v Olomouci ještě ani nebylo jisté, jestli se půjde do další baráže o extraligu.

LHK Jestřábi: za vším hledej Luňáka

Příchod Jaroslava Lunáka do managementu Jestřábů byl ve znamení velkých slibů, všechny se ale naplnily. Postoupit do první ligy se povedlo, a po loňské seznamovací sezóně s novou soutěží to letos Jestřábi dotáhli až k přímému postupu do čtvrtfinále. Tým má charakter, duši, věrné fanoušky, a taky osobnosti, na které se chodí - mezi nimi první je Matouš Venkrbec, který před pár lety ukončil kariéru, aby se po dlouhé pauze, vyplněné trénováním žactva, vrátil k hokeji a znovu ho hrál na špičkové úrovni. Z Pardubic přišel Jiří Cetkovský, a Prostějov náhle povstal; z loňského otloukánka ligy se stal tým, schopný prohánět favority soutěže. "Cesta k pátému místu nebyla jednoduchá, nezačali jsme dobře, ale postupně jsme šli tabulkou nahoru a musím říct, že nás to stálo hodně sil. Tyto síly nám pak i trochu chyběly v play-off. Dnes mohu říct, že kádr, který tady byl, se skutečně do první šestky dostat měl, i když to tak ze začátku nevypadalo a po loňské sezoně jsme o tom nahlas raději nemluvili," uvedl v neděli Jaroslav Luňák pro klubový web.

Zubr Přerov: famózní start nováčka

Přerov postoupil do první ligy teprve loni, a nováčkovským respektem rozhodně netrpěl. Do ligy vlétl jako vítr a zpočátku soutěže se objevoval vysoko nad všemi hlavními favority. Nakonec vyválčil přímý postup do vyřazovací části, což před sezónou nečekali ani největší optimisté. Klub s atmosférou doslova domáckou příjemně překvapil a zatím ještě stále příjemně překvapuje; série s Budějovicemi se sice zdá rozhodnutá, ale poslední krok bývá nejtěžší, a Zubři ještě neřekli poslední slovo. Za úspěchem přerovského hokeje přitom netřebhledat at nic jiného, než dlouhodobou práci: jejich mládežnické kategorie patří k tomu nejlepšímu, co se na na Moravě najít.

Mora: ze šternberské stodoly do čtvrtfinále extraligy

Kdo z čtenářů kdy navštívil stadion v nedalekém Šternberku, ten by si měl připomenout, že právě tady (a na jiných podobných stadionech) začínala před více než deseti lety cesta olomouckého hokeje zpět na výsluní. Druholigové zápasy na nerovném ledě trvaly dvě sezóny, potom čekalo Moru zhruba deset let v první lize a dlouho marná snaha prodrat se do barážových bojů o extraligu. Pomohla až rozšířená baráž, která léta skoro neměnnou extraligovou družinu z valné části proměnila. Klub se vydrápal ze samého dna až zpátky na vrchol mezi českou elitu, hlavně zásluhou lidí, kteří v něm léta působí a postup si od píky vydřeli. To pozitivní na tom je, že velká část kádru (namátkou: Ondrušek, Pekr, Vodný, Řípa, Rác,...) je v Olomouci ještě z prvoligových časů a Mora se tak nestala týmem žoldáků, koupených odjinud.

Proč jde hanácký hokej nahoru

Konstantou je zájem fanoušků. Haly ve všech třech městech jsou na zápasy skoro plné i na méně aktraktivní soupeře, na derby nebo na vyřazovací část bývá problém sehnat lístky. To je obrovský rozdíl proti některým týmům z Čech, kde na zápasy první ligy chodí třeba jen sto diváků. A zájem lidí s sebou nese zájem sponzorů; především Jestřábům se podařilo překonat období, kdy místní hokej opakovaně padal a pak zase vstával z popela. Jedinou kaňkou na právě probíhající sezóně jsou tak výsledky posledního středomoravského týmu ze Šumperka, který svou prvoligovou příslušnost bude muset ve zbývající části sezóny ještě obhájit.

-ms-

Další články