Zde může být vaše reklama.

Prostějovanka Kristýna Nováková vítězkou středoevropského běžeckého závodu Spartan Race

Prostějovanka Kristýna Nováková vítězkou středoevropského běžeckého závodu Spartan Race

21. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Mladá talentovaná sportovkyně v oboru extrémního překážkového běhu pochází z Prostějova. Studentka zdejší Obchodní akademie Kristýna Nováková na víkendovém závodě Spartan Race v polském Krakowě vybojovala na třináctikilometrové trati 1. místo. Na šestikilometrové vzdálenosti doběhla druhá. Závodů se účastnili běžci z celé Evropy.

Závody Spartan race, které se konají po celém světě od roku 2010, se projevují extrémním kopcovitým terénem, silovými překážkami i tím, že se běží i za velmi nepříznivých meteorologických podmínek.

Jedny takové se uskutečnily v sobotu 19. května u polského města Krakow. Vítězství si připsaly dvě běžkyně z Prostějova – Kristýna Nováková v kategorii elite ženy a Nikol Kubíčková v kategorii mezi patnáctiletými až sedmnáctiletými dívkami. Obě dvě tak získaly kvalifikaci na Mistrovství světa v překážkovém běhu v Americe, které se uskuteční letos v září.

Sedmnáctiletá studentka Kristýna Nováková běhá od roku 2013, závodit začala o dva roky později. „Vždycky se mi líbily extrémní podmínky, lákalo mě plazení pod ostnatým drátem v bahně, šplhání po překážkách, laně, brodění se v potocích. Odmalička jsem ráda sportovala a to se s tím doplňuje,“ vysvětlila pro Hanácký Večerník svou motivaci Nováková. Už v minulém roce přitom několik závodů vyhrála. Díky běhu už navštívila například Andoru, Gdaňsk, Tokaj, Krynici nebo Donovaly. Podporu jí poskytuje členství v běžeckém týmu Extreme Obstacle Runners.

A jaké jsou plány mladé sportovkyně? „Mým cílem je odmaturovat a dělat to co mě baví. To je teď překážkový běh. Chtěla bych se tomu věnovat, co nejdéle to bude možné. Jednou bych chtěla podnikat v oboru gastronomie.“

 

Jakub Čech

Další články