Zde může být vaše reklama.

Spartan race hlásil poprvé v českých končinách vyprodáno, vyhrál Slovák Ziska

Spartan race hlásil poprvé v českých končinách vyprodáno, vyhrál Slovák Ziska

26. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Spartan Race, jeden z nejpopulárnějších překážkových závodů na světě, hlásil v Litovli vyprodáno. Závod v roce 2010 poprvé uspořádal Joe De Sena ve Spojených státech Amerických a brzy poté se rozšířil do celého světa. Jako takový se na českém území konal letos 19. srpna v Litovli, nejrychleji se dostal do cíle Slovák Peter Ziska časem 34 minut.

luneta banner

Třetí srpnovou sobotu se konal již třetí Spartan race v Litovli a poprvé v českých končinách vyhlásil „vyprodáno". Na Sprint se přihlásilo 5300 závodníků, 1200 na Sparťan Kids a 477 na charitativní závod, který měl v Litovli českou premiéru. Nejrychleji se dostal do cíle Slovák Peter Ziska. Trať zdolal za pouhých 34 minut. O devatenáct sekund později doběhl jednadvacetiletý Jakub Haviarik. Třetí příčku obsadil Maďar Kives Bendeguz se ztrátou 39 sekund. Všichni tři vybíhali v první vlně v kategorii Elite muži. V závodě mohou soutěžící běžet buď jako jednotlivci, nebo si vytvořit tým.

Trať v Litovli je nejkratší v Česku, takže je ideální pro sportovce všech výkonnostních úrovní. „Když někdo uvažuje o prvním Spartan Race a nechá si doporučit, kde začít, odpověď je většinou jasná: Litovel. Takže vedle lidí, co se rádi vrací, přijíždí i spousta nováčků," uvádí organizátoři na svém blogu. I přesto, že se jedná o nejkratší závod, trať byla nabitá více než 20 typickými spartanskými překážkami. Pokud závodník překážku nezdolá, čeká ho odměna v podobě třiceti angličáků.

Začátek tratě zpestřila novinka - nízká stěna již před startovním koridorem. Dále následoval klasický litovelský začátek, proběhnout pneu a skočit do vody. Místní, kteří věděli, že je voda hluboká, skákali šipku. Po studené vodě následoval delší běžecký úsek, na který navazovala kladina. „Kladina pro mě byla nejtěžší překážkou. Strašně mi to klouzalo, protože již několik závodníku běželo přede mnou, takže deska byla mokrá. Do toho ještě začalo mírně poprchávat," vzpomíná Petr Maksant, který před dvěma lety Spartan Race v Litovli vyhrál. Po kladině závodníci opět naskákali do vody. Dále následovaly disciplíny jako je hod oštěpem, vysoké stěny, vodní příkop, lano, dunk wall a jiné.

Po Spartan Sprintu začal charitativní závod s totožnou tratí, ale s několika zásadními rozdíly. Startovné jde na charitativní účely, nikdo neměří čas a neplatí zde žádná pravidla. Překážky mohli závodníci obejít, bez toho aniž by museli dělat angličáky. Šlo spíše o zábavu a o to si některé překážky vyzkoušet.

Litovel je oproti závodům v jiných městech specifická především vodou a bahnem. Na další Spartan race se zájemci mohou těšit 24. září v Liberci.

-kz-

Další články