Zde může být vaše reklama.

Polská Nysa nabízí atraktivní obory, středoškoláci ze severu kraje tak mají novou možnost

Polská Nysa nabízí atraktivní obory, středoškoláci ze severu kraje tak mají novou možnost

30. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Vysoká škola téměř za humny. Řeč je o vysoké škole v Nyse, která je od Jeseníku vzdálena 40 kilometrů a nabízí bakalářské i magisterské studium. Středoškolákům z Jesenicka se tak nabízí možnost studovat v blízkosti domova třeba architekturu, informatiku, kosmetologii, záchranářství nebo vnitrostátní bezpečnost.

„Další výhodou je, že škola je státní, studenti za výuku nic neplatí. Studuje se samozřejmě v polštině, ale myslím si, že zájemci od nás se nemají čeho obávat, neboť se mohou zdokonalit v jazykových kurzech,“ uvedla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Ve škole, která byla založena v roce 2001, vyučuje 189 akademických učitelů. V pestré paletě oborů najdeme třeba právě ty, po jejichž absolventech je poptávka na Jesenicku. „Jedná se především o ošetřovatelství. Byli bychom rádi, kdyby došlo k navázání kontaktů vysoké školy s Priessnitzovými a Schrothovými léčebnými lázněmi,“ poznamenala místostarostka.

neolstav inz ucetni

Ta zároveň kvitovala, jak se zástupci vysoké školy zevrubně věnovali představitelům firem a středních škol, kteří do Nysy zavítali uplynulý pátek. Čeští zástupci v aule krátce představili své představy o možné spolupráci. Například Ondřejovické strojírny poptávají kvalifikované zaměstnance včetně obchodních zástupců, jesenická firma Naturfyt – Bio má zájem o praxi vysokoškoláků. Jesenické gymnázium zase nevyloučilo možnost, že někteří studenti by se mohli zajímat o studium v Nyse. A spolupráce by mohla začít i se Základní uměleckou školou v Jeseníku. „Vysokoškolští učitelé v Nyse totiž vyučují obor jazz a estrádní hudba,“ dodala místostarostka Zdeňka Blišťanová. Studium však není jen o učení, zájemcům jsou k dispozici dvě sportovní haly. Studentské koleje jsou samozřejmostí. Termín podávání přihlášek na studium je od 1. června 2018.

-age-

Další články