Zde může být vaše reklama.

Skorošická pila: První prodej nevyšel, druhý je prý na spadnutí

Skorošická pila: První prodej nevyšel, druhý je prý na spadnutí

08. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Pomocí elektronické aukce se snažil během léta letošního roku prodat areál skorošické pily jeho majitel, brněnská společnost Setra. Za vyvolávací cenu milion dvě stě tisíc korun se ale pro areál o rozloze 41 055 m2 kupec nenašel. Pila tak nadále chátrá.

luneta banner

Areál, který na přelomu tisíciletí hned dvakrát vyhořel, chátral sedmnáct let. Veškeré použitelné vybavení bylo rozkradeno, naposledy v loňském roce betonové panely pro příjezd aut. Veškeré nemovitosti v areálu bývalé pily jsou tak dnes obtíženy demoličním výměrem. Majitel areálu, brněnská firma Setra, nechala celý prostor pustnout téměř dvě desetiletí.

Starosta Kadlec: Vím, že se pila prodává
„Areál byl v létě v nabídce na odprodej. Jak to ale dopadlo, nevím,” řekl Večerníku starosta Skorošic František Kadlec.  Místní, které tristní stav areálu léta trápí, vzhlíželi k nedávnému pokusu areál konečně prodat s nadějí.  Elektronickou aukci měla zadanou brněnská firma Prokonzulta, červnová dražba ale žádného kupce nepřinesla. Nemovitost se dražila za vyvolávací cenu 1 200 000 korun, odhadní cena celého areálu přitom činila 3 134 500 korun. „Snažili jsme se klientovi říci, že podle našeho názoru je tato cena příliš vysoká. Většina budov je totiž v demoličním výměru. Klient ale trval na této ceně. Areál se neprodal,” řekla Hanáckému Večerníku Jarmila Matysová z brněnské aukční společnosti Prokonzulta. Podle slov prokuristy společnosti Setra ale probíhají další jednání a snad už do konce tohoto roku by mělo dojít k prodeji. „Pracuje na tom vedení firmy. Pokud vím, kupce máme a nevidím žádné překážky, aby zhruba do měsíce nebylo hotovo,” řekl Večerníku prokurista Setry Lubomír Hora.

Pila dávala práci desítkám lidí
Pila ve Skorošicích už za ta léta zarostla ne plevelem, ale dokonce vzrostlými stromy. Smutný osud podniku, který přibližně do přelomu milénia zaměstnával desítky lidí z okolních obcí, je mementem. O však dlouhá léta nikdo nestál.
Areál přitom v porevoluční minulosti několikrát změnil majitele, po roce 2000 poprvé vyhořel. Od té doby chátrá. Místní už tehdy hovořili o pojišťovacím podvodu. Tato verze, jakkoli nikdy oficiálně nepotvrzená, je ve Skorošicích a v Nýznerově už za ta léta přijata za obecnou pravdu.
Podle svědectví místních obyvatel se ale v areálu dějí věci: po dvojím vyhoření pily před několika lety se z prostranství postupně stále ztrácejí věci, přestože má být údajně pod dohledem kamer. „Jakmile získal pilu nový majitel, došlo ještě v témže roce hned ke dvěma pojistným událostem. Lidi tady to nepovažují za náhodu. Od té doby se v areálu nepracuje,” říká jeden z bývalých zaměstnanců, kterému současný stav fabriky rve srdce.

V areálu se léta kradlo, zmizelo všechno, co se dalo recyklovat
Všechny recyklovatelné suroviny byly později podle jeho slov odvezeny do sběru, a zatímco firma slibovala úklid areálu a alespoň odvoz sutin, došlo místo jejich odvozu jen k rozhrabání všeho zbořeného zdiva po prostranství. Troskami dnes prorůstají náletové dřeviny; chybí ještě pár let, a spolehlivě skryjí všechno, co z bývalé nejlépe zařízené pily v kraji zbylo. Tvoří už hotový les. V areálu se přitom podle svědectví místních obyvatel i nadále vesele krade, kamery nekamery. V loňském roce byly údajně rozkradeny i betonové panely z někdejší příjezdové cesty pro nákladní auta. Moc jiného k rozebrání už totiž na místě bývalé pily není...
-vb-

Další články