Zde může být vaše reklama.

Baláš byl definitivně jmenován ředitelem krajského úřadu

Baláš byl definitivně jmenován ředitelem krajského úřadu

31. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Smutná zpráva pro všechny úředníky Krajského úřadu Olomouckého kraje se od středečního rána šíří jako lavina. Tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš, který uspěl ve výběrovém řízení na ředitele krajského úřadu, byl do funkce definitivně jmenován ministrem vnitra Milanem Chovancem. Nastoupit má k 1. červnu.

Zprávu o Balášově jmenování ředitelem Krajského úřadu Hanáckému Večerníku sdělilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Podle našich informací se na prostějovském magistrátě začíná slavit – Baláš a okruh jeho věrných oslavuje kariérní úspěch, řadoví úředníci vítají odchod člověka, který byl známý jejich dlouhodobou šikanou.

Dopoledne ji oficiálně potvrdilo i Ministerstvo vnitra. "Při vyřizování žádosti o udělení souhlasu se jmenováním vybraného kandidáta Ministerstvo vnitra prověřuje pouze splnění těch předpokladů, které výslovně uvádí zákon," vyjádřila se jeho tisková mluvčí Hana Malá.

Dlouholetého tajemníka prostějovského magistrátu doprovází poslední dobou značná kontroverze. Jednak vyšla najevo celá řada jeho porušení zákonů, kromě toho ale byl uznán vinným spácháním přestupku. V médiích rezonovala také kauza chybného určení platových tříd prostějovských úředníků, což bylo právě pochybení Baláše, v jehož důsledku byli zaměstnanci radnice okrádání i o několik tisíc měsíčně.

reklama poutak

Působení Baláše ve funkci kritizovala v posledních dnech také opozice. Například Strana zelených poukázala na to, že Baláš vykonával celou řadu vedlejšáků, k nimž neměl žádné povolení. „Pan Baláš konzumoval alkohol na pracovišti, opakovaně jednal v rozporu se zákonem a špatnými výpočty platů poškodil zaměstnance prostějovského magistrátu. Kromě toho byl také svým působením v Klubu personalistů s nejvyšší pravděpobností ve střetu zájmů. Lze také zpochybnit samotné výběrové řízení na pozici ředitele krajského úřadu – dodnes nebyla veřejnost seznámena ani se jmény ostatních kandidátů a šestičlenná komise rozhodně nebyla složena z nezávislých odborníků na veřejnou správu, ale z budoucích podřízených krajského ředitele a z politiků ANO a ČSSD, tedy stran, které se pana Baláše otevřeně zastávají,“ vyjádřil se Ondřej Plachý, 1. místopředseda Zelených v Olomouckém kraji.

Post šéfa krajského úřadu se uvolnil poté, co v březnu, krátce po zvolení Ladislava Oklešťka hejtmanem Olomouckého kraje, rezignovala jeho dosavadní ředitelka Lucie Štěpánková, blízká bývalému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi.

Budeme sledovat, koho ze svých prostějovských přátel z řad vedoucích úředníků magistrátu s sebou Baláš na kraj přivede.

Jakub Čech

Další články