Zde může být vaše reklama.

Čeká nás teplotní šok: Z mrazů rovnou do příjemného jara!

Čeká nás teplotní šok: Z mrazů rovnou do příjemného jara!

01. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Po mimořádně mrazivém konci února nás čeká v následujícím týdnu velký teplotní skok. V nejbližších dnech sice ještě mohou teploty na některých místech klesat až k -20 °C, už v příštím týdnu ale meteorologové očekávají i deset stupňů nad nulou. Velký nápor tak čeká i imunitu lidí. "Silné mrazy potrvají do konce pracovního týdne, o víkendu počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže se středem nad Velkou Británií a začne k nám proudit teplý vzduch od jihozápadu, takže v příštím týdnu zřejmě v maximech naměříme až 10 °C. Čeká nás opět velký teplotní skok," upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Jak nízké teploty, tak prudké změny počasí s sebou ale přinášejí i mnoho zdravotních rizik. "Silné mrazy zatíží pacienty s onemocněním srdce nebo vysokým krevním tlakem," varuje Honsová. "Dochází k problémům s regulací krevního oběhu, omezte proto delší vycházky a rychlé přechody z tepla do mrazu. Hrozí kolikové záchvaty, epileptické záchvaty, revmatické bolesti a podráždění žlučových kamenů – kvůli dlouhotrvajícím mrazům, pravidelně jezte," dodává.

Ještě horší než mrazy je pro lidské tělo prudká změna teplot. "Na mrazy si tělo zvykne, i pro zdravého jedince je ale výraznější změna teplot velký skok," dodává Honsová. Pomoct podle ní může třeba otužování, chození do sauny, dodržování pitného režimu a hlavně dostatek pohybu. "Alespoň na deset minut denně by se měla tepová frekvence zvýšit dvakrát tolik, tedy zhruba na 160," vysvětluje.

-ms-

neolstav inz ucetni

Další články