Zde může být vaše reklama.

Cesta ke korupci? Hejtmani prý chtějí podle Oklešťka sami rozdělovat dotace svým samosprávám, místo státu

Cesta ke korupci? Hejtmani prý chtějí podle Oklešťka sami rozdělovat dotace svým samosprávám, místo státu

30. 11. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

S titulkem „Hejtmani už ví, co musí udělat nová vláda” (správně je „vědí”) informovali v úterý tento týden tiskoví mluvčí Olomouckého kraje o iniciativě hejtmanů převést rozdělování dotací místním samosprávám ze státu na kraje. Opozice mluví o oficializaci korupce.

luneta banner

„Přineslo by to zjednodušení celého systému, vyřizování dotací by bylo rychlejší a efektivnější,“ vysvětlil v tiskové zprávě krátce Okleštěk bez dalšího zdůvodnění takového úmyslu. Opozice, což jsou v jistém smyslu všichni kromě ANO, ale takové nadšení z rychlosti a efektivity nesdílejí, a tvrdě po hejtmanovi vyjeli. Nacházejí totiž v takové myšlence pouze prostor pro klientelismus a korupci nebývalých rozměrů: „Riziko klientelismu je nepochybně obrovské, veškeré peníze a moc by se dostaly do rukou několika lidí. Zrovna my v Olomouckém kraji máme z minulosti s klientelismem a kmotrovskými vazbami na kraj bohužel velmi bohaté zkušenosti a po hříchu je to také jedna z mála oblastí, ve které získal náš kraj celostátní věhlas,” okomentoval věc Radim Sršeň (Starostové).

Jak fungují dotace obcím
V současné době existuje vícezdrojové financování, které je obecně přijímáno jako nejobjektivnější model. Nyní jsou dotační tituly jak na státní, tak krajské úrovni, což zajišťuje, že rozdělování dotací pro obce není v rukou jedněch, ale několika, což vždy zvyšuje objektivitu. Pokud by se realizovala myšlenka Ladislava Oklešťka, rovnováha by byla výrazně narušena, prakticky ve prospěch Hnutí ANO, které většině krajů vládne. „Ze zkušenosti opozičních zastupitelů si nemyslíme, že by taková změna byla až tak žádoucí. Navíc podobnou zkušenost už máme s Programem obnovy venkova, který byl před lety z velké většiny převeden ze státu na kraje. V případě Olomouckého kraje to bylo asi 100 milionů, náš kraj však v rámci krajského Programu obnovy venkova rozděluje pouze 32 milionů a v případě snah navýšit tento dotační titul jsme jako opozice válcováni koalicí. Samozřejmě není kraj jako kraj a například v menším Plzeňském kraji se v tomto programu rozděluje 110 milionů, stejně jako Jihočeském, všeobecně velmi dobře propracovanou dotační politiku mají pak kraje Pardubický a Liberecký. Rád bych zdůraznil, že Starostové decentralizaci státní správy obecně podporují! Z hlediska rozdělování dotací místním samosprávám však na základě našich zkušeností existují apolitičtější a méně byrokratické platformy než kraje, například místní akční skupiny,” dodává Sršeň.

Asociace krajů: Známe nejlépe potřeby měst a obcí
„Asociace krajů zastává názor, že kraje nejlépe znají potřeby měst a obcí. Naším cílem je, aby dotační tituly pro místní samosprávy byly převedeny do správy krajů,“ uvedla v oficiální tiskové zprávě krajské asociace předsedkyně rady asociace Jana Vildumetzová. Ta je hejtmankou Karlovarského kraje, stejně jako Okleštěk za ANO.
-vb-

Další články